Resep Gulai nasi dagang (ikan tongkol hitam dan telur rebus), Lezat
Anda sedang mencari inspirasi Cara Gampang Membuat Gulai nasi dagang (ikan tongkol hitam dan telur rebus) yang Menggugah Selera yang unik?, Resep Gulai nasi dagang (ikan tongkol hitam dan telur rebus) Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kalian. orang-orang memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara menyajikan Cara Gampang Membuat Gulai nasi dagang (ikan tongkol hitam dan telur rebus), Bisa Manjain Lidah untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Gulai nasi dagang (ikan tongkol hitam dan telur rebus) yang enak selayaknya punya aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Gulai nasi dagang (ikan tongkol hitam dan telur rebus), pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Gulai nasi dagang (ikan tongkol hitam dan telur rebus) yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian istimewa. Seterusnya adalah gambar berkaitan dengan Gulai nasi dagang (ikan tongkol hitam dan telur rebus) yang bisa kamu jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Gulai nasi dagang (ikan tongkol hitam dan telur rebus) adalah 5 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Gulai nasi dagang (ikan tongkol hitam dan telur rebus) diperkirakan sekitar 30 minit.
Baca Juga
Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Gulai nasi dagang (ikan tongkol hitam dan telur rebus) sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Gulai nasi dagang (ikan tongkol hitam dan telur rebus) memakai 24 bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
Nasi dagang adalah menu yg wajid mak buat masa hari raya dr saya kecil hinggalah sekarang. Kalau hari raya mak akan buat nasi dagang dan gulai ikan dan ayam ad juga gulai itik atau serati. Kami akan beraya dirumah nenek org sekampung akan datang ke rumah nenek sbb nk makan nasi dagang, so kami tak payahlah pergi beraya sangat satu kg sbb nk kutip duit raya tadah je tangan masa mereka datang ke rumah nenek terus dbagi duit raya 🤣🤣🤣 Walaupun bukan hari raya mak akan buat jika anak² nya teringin nk makan. Saya bukanlah peminat nasi dagang tpi gulai ikan tongkal sedap dimakan dengan nasi apa² pun. Selamat mencuba. Resepi nasi dagang xpandai nk buat kena beljar dengn mak dlu. Kalau gulai saya selalu tgk mak buat selamat mencuba.
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Gulai nasi dagang (ikan tongkol hitam dan telur rebus):
- Bahan kisar
- 1/2 biji bawang besar Holand
- 4 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 3 hiris halia
- 5 hiris lengkuas
- 1/2 inci kunyit
- 1 sudu teh biji ketumbar
- Sedikit air
- Bahan lain
- 1 ekor ikan tongkol hitam siap direbus
- 6 biji telur direbus siap
- 1 sudu teh herba campur
- 2 sudu makan rempah kari ikan
- 2 sudu makan cili kering
- 1 1/2 sudu makan gula perang @ gula melaka
- 1 sudu makan garam (tambah jika perlu)
- 1 sudu teh perasa
- 1 sudu teh cukuprasa
- Lada solok @ cili api
- 1 1/2 cawan santan pekat
- 2-4 cawan air mengikut kepekatan
- 2 keping asam keping
- Minyak utk menumis
Langkah-langkah untuk menyiapkan Gulai nasi dagang (ikan tongkol hitam dan telur rebus)
- First blenderkan bahan² tersebut dahulu. Saya rebuskan ikan dan telur dr awal lagi. Ikan direbus dgn air, garam, asam keping, gula dan cuka rebuskan sehingga air tggal separuh ya. Telur kupaskan kulit.
- Sediakan rempah kari dan cili kering dicampur dengan air ketepikan.
- Tumiskan bahan kisar tadi lalu masukkan herba campur, tumiskan sehingga garing
- Bila dah garing masukkan rempah kari tadi tumiskan dalam 3-5 minit tambah air sedikit² hingga rempah garing. Setelah garing masukkan santan pekat seterusnya tambahkan air sedikit² mengikut byk mana kuah yg kita nak.
- Lalu masukkan asam keping dan bahan perasa sedikit dahulu ketika ini. Saya masukkan telur rebus dahulu supaya telur itu menyerap kuah biarkan mendidih dlm 5 minit.
- Barulah dimasukkan ikan rebus tadi semua dan saya masukkan air rebusan tadi dlam 1 senduk, masukkan bahan perasa lagi jika ada yg masih kurang. last masukkan cili dan biarkan mendidih dengan api yg kecil. bila dah masak padam api dan tutupkan periuk agar gulai cantik.
- Dah siap cantik jer gulainya.
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat Gulai nasi dagang (ikan tongkol hitam dan telur rebus) yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!