Bagaimana Menyiapkan Bendi Masak Kicap yang Bikin Ngiler
Sedang mencari ide Cara Gampang Membuat Bendi Masak Kicap yang Lezat Sekali yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Bendi Masak Kicap Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan berbagi panduan cara menghidangkan Resep Bendi Masak Kicap yang Bisa Manjain Lidah untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Bendi Masak Kicap yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Bendi Masak Kicap, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Bendi Masak Kicap yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan spesial. Seterusnya adalah gambar mengenai Bendi Masak Kicap yang dapat kalian jadikan contoh.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Bendi Masak Kicap adalah 2orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Bendi Masak Kicap diperkirakan sekitar 25minit.
Baca Juga
Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Bendi Masak Kicap sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat membuat Bendi Masak Kicap menggunakan 9 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.
Day104/366/2020/April/13 Day27 #14harimencintaiku #extendPKP2 Resipi ni resipi MIL saya. Selalu balik kampung ada je MIL masak. Tapi ada suatu hari tu, MIL suruh saya yang masakðŸ¤. Masa tu berpeluh2 fikir cmne nak buat masak kicap ni. Yela selalu bendi ni guna dalam kari @ asam pedas. Ni nak buat masak kicap. Nak tanya banyak2 segan. Jadi menggunakan imaginasi dan daya ingatan pernah makan yang MIL masak🤣, saya pun masak the version of me. Alhamdulillah sedap uittt😋 (sebab MIL makan bertambah). Ni tetiba waktu PKP ni suami pulak teringin (atau dalam bahasa mudah, rindu masakan mak dia kot). Jadi disuruhnya saya masak resipi ni. Macam biasa, saya menurut perintah. Tadaaa..siap menunya 🎊🎊🎊
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Bendi Masak Kicap:
- 10 batang bendi (dipotong serong)
- Segenggam ikan bilis
- 2 biji bawang merah (dihiris nipis)
- 1 ulas bawang putih (dihiris nipis)
- 1 biji cili padi (dipotong serong)
- 5 sudu besar kicap lemak manis
- 1 cawan air
- Secubit garam
- Secubit Ajinomoto (ni wajib jika nak tiru masakan MIL)
Langkah-langkah untuk menyiapkan Bendi Masak Kicap
- Goreng ikan bilis sehingga separuh garing.
- Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili padi. Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan bendi, diikuti dengan kicap.
- Masukkan air, garam dan Ajinomoto. Masak sehingga mendidih. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
- Selamat mencuba 😋
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Bendi Masak Kicap yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!