Resep Patin Masak Tempoyak, Bikin Ngiler

Patin Masak Tempoyak

Sedang mencari inspirasi Cara Gampang Menyiapkan Patin Masak Tempoyak, Enak Banget yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Patin Masak Tempoyak yang Enak memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan sharing panduan cara menyajikan Bagaimana Menyiapkan Patin Masak Tempoyak Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Patin Masak Tempoyak yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Patin Masak Tempoyak, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Patin Masak Tempoyak enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan istimewa. Next merupakan gambar mengenai Patin Masak Tempoyak yang dapat kalian jadikan ide.

Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Patin Masak Tempoyak sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Patin Masak Tempoyak memakai 8 bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

#goldenapron2020 Ikan patin seberat 3kg ni suami saya dapat sewaktu memancing 2 hari lepas..masa tu saya & anak2 ikut sekali bersantai sambil menunggu ikan dekat kolam memancing di Putrajaya. Walaupun agak susah cari tempoyak sebab sekarang ni bukan musim durian, tapi saya usaha juga cari..alhamdulillah akhirnya jumpa jgk..lepas la saya teringin nak makan patin masak tempoyak yg di masak sendiri..sebab saya hanya pernah makan di kedai saja di Pahang yg terkenal dgn patin tempoyaknya. Saya masak ni pun cara asli orang Pahang masak..bahan2nya tak banyak tapi cukup sedap..lagi sedap kalau kuahnya pekat & berlemak hasil dari minyak ikan itu sendiri & tempoyak yg di gunakan..

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Patin Masak Tempoyak:

  1. 1/2 ekor ikan patin
  2. 1 inci kunyit
  3. 4-5 biji cili api
  4. 1 cawan tempoyak
  5. 1 genggam daun kesum
  6. 4 cawan air
  7. 1 sudu besar gula
  8. 1 sudu teh garam @ secukup rasa

Langkah-langkah untuk membuat Patin Masak Tempoyak

  1. Tumbuk kunyit & cili api. Jangan terlalu halus ye..kemudian campur tempoyak & kacau sebati
  2. Satukan air dengan bahan2 tumbuk & tempoyak. Biarkan mendidih & kuah agak pekat
  3. Masukkan ikan, garam & gula Biar ikan masak. Kacau sekali2 saja supaya ikan tidak hancur
  4. Last sekali, masukkan daun kesum. Kacau sekejap dlm 1-2 minit & tutup api

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Patin Masak Tempoyak yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.