Cara Gampang Membuat Masak Tempoyak Ikan Patin #KCHUP Anti Gagal
Anda sedang mencari ide Resep Masak Tempoyak Ikan Patin #KCHUP Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Membuat Masak Tempoyak Ikan Patin #KCHUP Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan sharing panduan cara menghidangkan Cara Gampang Menyiapkan Masak Tempoyak Ikan Patin #KCHUP yang Bisa Manjain Lidah untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Masak Tempoyak Ikan Patin #KCHUP yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Masak Tempoyak Ikan Patin #KCHUP, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Masak Tempoyak Ikan Patin #KCHUP enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan istimewa. Selanjutnya adalah gambar mengenai Masak Tempoyak Ikan Patin #KCHUP yang dapat kamu jadikan inspirasi.
Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Masak Tempoyak Ikan Patin #KCHUP sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat membuat Masak Tempoyak Ikan Patin #KCHUP memakai 8 bahan dan 2 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Resepi rmudah pejam mata pun boleh siap 😆 Lauk kegemaran ayahnda. Sejak tinggal berjauhan, ini kali pertama masak. Semoga ayahnda sihat sokmo di kampung ❤️
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Masak Tempoyak Ikan Patin #KCHUP:
- 5 ketul/1 ekor ikan patin saiz kecil (saya lebih suka patin sangkar/liar)
- 2 senduk kecik tempoyak
- 10 biji cilipadi hijau dan merah
- 1 inci kunyit hidup
- 1 biji timun tua (saya tak buang biji sebab nak rasa masam dari biji timun)
- 1 kuntum bunga kantan (taknak letak takpe)
- 3 tangkai daun kesom
- 1 keping asam keping jika tempoyak tidak masam
Langkah-langkah membuat Masak Tempoyak Ikan Patin #KCHUP
- Kisar lumat cilipadi, kunyit dan tempoyak bersama air.
- Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama bunga kantan dan daun kesom. Tambah air mengikut kepekatan kuah yang dikehendaki. Bila kuah menggelegak, boleh masukkan ikan dan timun tua. Tambah asam keping jika kurang masam. Perasakan garam. Tutut api bila ikan dah masak. Siap!
Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Masak Tempoyak Ikan Patin #KCHUP yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!