Cara Gampang Menyiapkan Kari Udang Sri Lanka yang Enak

Kari Udang Sri Lanka

Anda sedang mencari ide Resep Kari Udang Sri Lanka, Bikin Ngiler yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Kari Udang Sri Lanka yang Enak memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara menyajikan Cara Gampang Menyiapkan Kari Udang Sri Lanka yang Bikin Ngiler untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Kari Udang Sri Lanka yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kari Udang Sri Lanka, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Kari Udang Sri Lanka yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian istimewa. Selanjutnya adalah gambar seputar Kari Udang Sri Lanka yang dapat Anda jadikan inspirasi.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Kari Udang Sri Lanka yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Kari Udang Sri Lanka menggunakan 8 jenis bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.

Kebetulan udang yang buat pancake Korea ada lagi, jadi hari ni cuba buat Kari Udang Sri Lanka. Cuma untuk resepi ni, Iman buat half saja, dan tak beberapa pedas pun. Kalau pedas alamatnya Iman makan sorang laaaa. Suami boleh makan sikit, anak-anak langsung takmau kalau pedas. Pada Iman resepi ni senang nak masak, rasa pun sedap. Anak pun makan bertambah-tambah yang udang ni. Kira sedap la tu 🤣

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Kari Udang Sri Lanka:

  1. Udang 1kilo
  2. 5-7 Cili besar Hijau
  3. 5-7 ulas bawang putih
  4. 4-6 sudu makan Rempah kari
  5. 4-5 biji Tomato
  6. Air rebusan ayam/ikan
  7. Gula kabung (Iman guna 2 sudu makan Gula merah)
  8. 1 sudu teh garam pink

Langkah-langkah untuk membuat Kari Udang Sri Lanka

  1. Patahkan cili hijau bagi kecik, senang nak tumbuk dengan bawang putih. Ikutlah nak tumbuk halus ke tumbuk kasar ke, takda sapa marah. Nanti semua masuk perut juga. Lepas timbuk, tumis sekejap pastu masuk serbuk Kari.
  2. Masak bagi betul-betul masak, tambah air sikit. Biar kering sikit, masukkan tomato. Pastu tambah air lagi. Sambil tu tenyeh sikit bagi tomato tu hancur
  3. Nampak dan ok, masuk gula merah, kayu manis. Masukkan santan dan udang. Kacau sikit jangan bagi pecah minyak, kalau dah pecah minyak, tak lawa nanti.
  4. Lepas dah menggelegak tu, tutup api. Boleh hidang.

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Kari Udang Sri Lanka yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang menarik untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.