Langkah Mudah untuk Membuat Gulai Telur Itik Anti Gagal

Gulai Telur Itik

Anda sedang mencari inspirasi Resep Gulai Telur Itik, Enak Banget yang unik?, Resep Gulai Telur Itik, Sempurna memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya Anda. orang-orang memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara menyajikan Resep Gulai Telur Itik, Lezat untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Gulai Telur Itik yang enak harusnya sih memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Gulai Telur Itik, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Gulai Telur Itik enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan istimewa. Berikutnya merupakan gambar seputar Gulai Telur Itik yang dapat Anda jadikan wawasan.

Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Gulai Telur Itik sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Gulai Telur Itik memakai 16 bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

Telur itik ni pemberian drp mak saya masa balik kampung minggu lepas.. Alhamdulillah dapat jugak rasa sebab cari kat sini tak jumpa telur itik, masa tu teringin sangat nak makan.. Gulai ni versi Terengganu iaitu resepi mak saya..

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Gulai Telur Itik:

  1. 5-6 biji telur itik
  2. 3 biji bawang merah*
  3. 2 ulas bawang putih*
  4. 1/2 inci halia*
  5. 1/2 inci kunyit*
  6. 1/2 inci lengkuas*
  7. (bahan2 bertanda * di tumbuk halus)
  8. 2 sudu besar cili kering kisar
  9. 2 sudu besar rempah gulai cap Bunga Rose
  10. 1/2 sudu teh rempah masak cap Bunga Rose
  11. 2 cawan santan
  12. 2 cawan air
  13. 1/2 sudu teh pes asam jawa
  14. 6 ekor ikan tambang rebus
  15. 1 sudu teh garam atau secukup rasa
  16. 1 sudu besar gula atau secukup rasa

Cara untuk membuat Gulai Telur Itik

  1. Rebus telur di dlm air mendidih. Jangan di kacau dulu, biarkan telur berketul/bersatu. Kacau perlahan2 hingga setengah masak. Angkat & toskan
  2. Tumbuk bahan2 bertanda * hingga halus
  3. Kemudian, campur dengan cili kering kisar, rempah gulai & rempah masak. Kacau rata. Rempah2 cap Bunga Rose banyak terdapat di Terengganu, tapi boleh jugak di dapati di Shopee ye..
  4. Panaskan santan & air. Campur bahan2 tumbuk & rempah2 tadi. Kacau seketika
  5. Campur pes asam jawa, ikan tambang rebus, garam & gula. Kacau sentiasa supaya santan tidak pecah atau berkepala
  6. Masukkan telur. Kacau2 sekejap hingga masak & boleh tutup api
  7. Hidangkan bersama nasi panas2

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat Gulai Telur Itik yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.