Resep Kari Udang Kuah Pekat Meletop, Lezat

Kari Udang Kuah Pekat Meletop

Sedang mencari inspirasi Resep Kari Udang Kuah Pekat Meletop yang Menggugah Selera yang unik?, Resep Kari Udang Kuah Pekat Meletop, Enak memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya Anda. orang-orang memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan sharing panduan cara menghidangkan Resep Kari Udang Kuah Pekat Meletop Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kari Udang Kuah Pekat Meletop yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Kari Udang Kuah Pekat Meletop, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Kari Udang Kuah Pekat Meletop enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan spesial. Seterusnya merupakan gambar mengenai Kari Udang Kuah Pekat Meletop yang dapat sobat jadikan contoh.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Kari Udang Kuah Pekat Meletop yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Kari Udang Kuah Pekat Meletop memakai 15 bahan dan 3 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

Alhamdulillah.. Resipi hingga menjilat pinggan😬 hahaha sedap sangat udang ni buat kari, Kalau di Kedah dorang tak panggil kari tau.. Dorang panggil gulai.. bertambah-tambah makan. Seronok sekali berhidang semua tak bersisa esok-esok boleh buat lagi kan... Resipi dari ayah mertua, anak-anak panggil Tok Wan. Bila jadi menantu kepada keluarga yang berdarah dari utara sana, kita kena belajarlah masak kari ni sebab nanti anaknya en suami kita tu akan request kari ni anytime.. Seronok sebenarnya dapat merasa suasana yang belum kita rasa terutama dari segi hidangan makanan, semua orang boleh masak kari, tapi ada yang special tu susah nak jadi sebab kita bukan asal dari sana.. 😊😊 .. korang akan dapat tengok kerap ada hidangan kari kalau menghidang makanan .. kari ikan, kari udang, macam-macam kari..😁.. #merdekapassport

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Kari Udang Kuah Pekat Meletop:

  1. 20 ekor udang galah/kepala besar - dibersihkan
  2. 3 sudu makan serbuk kari daging **
  3. 3 sudu makan serbuk kari ikan/udang **
  4. 2 sudu makan serbuk rempah sup **
  5. 3 sudu makan serbuk cili **
  6. 1 sudu makan kerisik
  7. 2 biji bawang merah - dihiris
  8. 2 ulas bawang putih - dihiris
  9. 1 inci halia - dihiris
  10. 2 tangkai daun kari
  11. 4 biji cili api
  12. 4 sudu makan jus asam jawa
  13. 1 kotak santan
  14. 1 sudu kecil garam halus dan
  15. 1/2 sudu kecil gula secukup rasa

Cara untuk membuat Kari Udang Kuah Pekat Meletop

  1. Udang dibersihkan dahulu lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam halus, goreng masak angkat dan ketepikan.
  2. Satukan semua bahan bertanda (**) bancuh dengan sedikit air jadikan pes. Panaskan minyak goreng udang tadi di dalam kuali, tumis bawang merah, bawang putih, halia hingga keperangan. Masukkan bancuhan pes, daun kari, tumis hingga pecah minyak naik aroma yang sangat wangi.
  3. Tuang santan, masukkan kerisik, jus asam jawa, garam, gula sesuaikan rasa. Akhir sekali masukkan udang, letak cili api kacau sebati sebentar. siap.

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Kari Udang Kuah Pekat Meletop yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.