Resep Pajeri Nanas yang Bikin Ngiler

Pajeri Nanas

Lagi mencari ide Langkah Mudah untuk Menyiapkan Pajeri Nanas Anti Gagal yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Pajeri Nanas Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kalian. orang-orang memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi panduan cara memasak Cara Gampang Membuat Pajeri Nanas yang Enak untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Pajeri Nanas yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Pajeri Nanas, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Pajeri Nanas yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan istimewa. Berikutnya adalah gambar tentang Pajeri Nanas yang dapat Anda jadikan inspirasi.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Pajeri Nanas yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Pajeri Nanas memakai 17 jenis bahan dan 3 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

#tributetoSitiSarahRaissuddin Masih lagi bersedih di atas permergian artis Siti Sarah baru-baru ini. Masih terngiang-ngiang suara merdu nya di fikiran saya. Kebetulan buah nanas banyak di rumah saya, terfikir nak masak pajeri stail Siti Sarah buat untuk suami kesayangan nya iaitu Shuib. Kata nya favourite Shuib. Suka dengar cara dia berceloteh ketika memasak dan paling saya suka setiap kali dia memasak dia tak lupa untuk membaca Bismillahirrahmanirrahim dan doa-doa yang baik-baik untuk sesiapa sahaja yang memakan masakan nya. Apa-apa pun saya sentiasa berdoa semoga roh arwah Siti Sarah Raisuddin dirahmati Allah, ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan diampuni segala dosa-dosa nya. Al-Fatihah (dibaca) 😢

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Pajeri Nanas:

  1. 1 biji nanas saiz besar (dikupas kulit dan dipotong)
  2. 2 cawan santan pekat
  3. 2 cawan air
  4. 1 cawan jus asam jawa (2 sudu besar asam jawa campur air)
  5. 7 sudu besar gula nise (saya gantikan dengan gula apong sebab takde)
  6. 1 1/2 sudu kecil garam
  7. 1 cawan minyak masak
  8. Bahan Tumis
  9. 1 labu bawang bombay (dihiris kasar)
  10. 3 biji bawang merah (dihiris kasar)
  11. 5 ulas bawang putih (dihiris kasar)
  12. 1 1/2 inci halia (dihiris kasar)
  13. 1 batang kulit kayu manis
  14. 5 biji bunga cengkih
  15. 3 biji bunga lawang
  16. 3 sudu besar cili giling/cili boh
  17. 5-7 sudu besar serbuk kari ikan/daging (any brand)

Langkah-langkah untuk menyiapkan Pajeri Nanas

  1. Panaskan minyak masak, tumiskan bahan-bahan tumis hingga naik bau. Masukkan cili kisar/cili boh, kacau sebati. Masukkan serbuk kari. Kacau hingga pecah minyak.
  2. Masukkan air dan santan. Masukkan nanas dan kacau rata. Masukkan gula nise (saya gantikan dengan gula apong) dan garam. Masukkan jus asam jawa dan kacau rata.
  3. Masak hingga mencapai tahap kepekatan yang anda suka. Terpulang kepada masing-masing, ada yang suka pekat dan ada yang suka berkuah sedikit. Tutupkan api dan boleh dihidangkan atau dibiarkan semalam untuk kesemua bahan meresap ke dalam nanas.

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Pajeri Nanas yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.