Bagaimana Membuat Masak Lemak Cili Api Ketam dan Terung Bulat yang Lezat

Masak Lemak Cili Api Ketam dan Terung Bulat

Anda sedang mencari inspirasi Bagaimana Membuat Masak Lemak Cili Api Ketam dan Terung Bulat, Enak yang unik?, Resep Masak Lemak Cili Api Ketam dan Terung Bulat, Bisa Manjain Lidah memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kalian. orang-orang memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara memasak Resep Masak Lemak Cili Api Ketam dan Terung Bulat, Lezat untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Masak Lemak Cili Api Ketam dan Terung Bulat yang enak selayaknya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Masak Lemak Cili Api Ketam dan Terung Bulat, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Masak Lemak Cili Api Ketam dan Terung Bulat enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan spesial. Selanjutnya merupakan gambar mengenai Masak Lemak Cili Api Ketam dan Terung Bulat yang dapat kamu jadikan inspirasi.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Masak Lemak Cili Api Ketam dan Terung Bulat adalah 7 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Masak Lemak Cili Api Ketam dan Terung Bulat diperkirakan sekitar 45 minit.

Baca Juga

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Masak Lemak Cili Api Ketam dan Terung Bulat yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Masak Lemak Cili Api Ketam dan Terung Bulat memakai 11 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Masa kecik-kecik dulu, ummi masak ketam atau seafood bila time gaji je. Tapi ummi akan masak banyak. Kadang-kadang ummi masak dua jenis terus, masak lemak dan sambal ketam. Fuhh. Masa tu memang sungguh-sungguh makan sebab benda susah nak dapat kan. Lagi satu kalau pergi rumah pakcik faa, dia suka jamu seafood fresh untuk kami. Masak kecik, bila sebut nak pergi rumah We dan Ayah We, seronok sangat rasa. Alhamdulillah 💜 Bila dah besar, bila ada rezeki lebih, kongsi bersama mereka pula. Masak Lemak Cili Api Ketam dan Terung Bulat untuk dimakan bersama Ummi Abah dan adik2. Masakan mengimbau memori masa kami kecik berebut time makan ketam ni. Seronok dan berselera je makan.. Untuk dapat rasa yg sama macam ummi masak, wajib gunakan cili api kampung dan santan fresh yang diperah dari kelapa. Memang padu!

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Masak Lemak Cili Api Ketam dan Terung Bulat:

  1. 1 kg ketam (siang, bersih dan toskan)
  2. 1 biji bawang besar
  3. 3 inci kunyit hidup
  4. Segenggam cili api kampung
  5. 1 cawan air
  6. 1 liter Santan dari 1 biji kelapa parut
  7. 1 helai daun kunyit
  8. 2 asam keping
  9. 1 sudu besar garam
  10. 1/2 kiub ikan bilis
  11. 2 biji terung bulat (potong wedges)

Langkah-langkah membuat Masak Lemak Cili Api Ketam dan Terung Bulat

  1. Kisar bawang, kunyit hidup dan cili api kampung dengan 1 cawan air sampai lumat. Masukkan santan dan bahan kisar kedalam periuk. Buka api sederhana.
  2. Tambah daun kunyit yang dikoyak dan asam keping. Kacau rata. Jangan stop kacau supaya santan tak berketul.
  3. Perasakan dengan garam dan kiub ikan bilis. Kacau sampai mendidih. Bila dah mendidih, masukkan terung. Kacau sehingga terung berubah warna.
  4. Masukkan ketam. Kacau selalu sehingga ketam dan terung masak sekata. Tutup api, sedia untuk dihidang.

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Masak Lemak Cili Api Ketam dan Terung Bulat yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi dalam berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.