Cara Gampang Membuat Daging Masak Merah yang Enak

Daging Masak Merah

Anda sedang mencari ide Resep Daging Masak Merah Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Daging Masak Merah, Sempurna memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya sobat. orang-orang memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan sharing panduan cara memasak Bagaimana Menyiapkan Daging Masak Merah, Menggugah Selera untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Daging Masak Merah yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Daging Masak Merah, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Daging Masak Merah yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan istimewa. Seterusnya adalah gambar seputar Daging Masak Merah yang bisa kalian jadikan inspirasi.

Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Daging Masak Merah sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa menyiapkan Daging Masak Merah menggunakan 15 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.

Masak apa merah? Daging masak merah la. Pertama kali makan daging masak merah ni sewaktu kami sekeluarga tinggal di pekan Kuah, Langkawi pada tahun 2005-2007. Sejak itu suami dan anak-anak saya selalu minta dibuatkan menu yang sama, suami saya memang gemar makan daging. Sewaktu itu memang banyak dijual daging kerbau. Kira selalu la juga menu yang sama sebab senang nak dapatkan daging segar pada waktu itu. Apabila kami sudah berpindah ke Kuching, Sarawak saya jarang memasak menu ini kerana sukar untuk mendapat daging yang segar dan jika ada pun harga nya lebih mahal berbanding dengan harga di Semenanjung. Hari ni suami beli daging segar daripada seorang ustaz yang merupakan sahabat satu masjid dengan nya. Takde la rasa was-was nak makan daging lembu selepas keluar berita pasal isu logo halal palsu pada daging lembu sebelum ni. 😁

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Daging Masak Merah:

  1. 1 kg daging lembu
  2. 5 ulas bawang putih (dicincang)
  3. 3 inci halia (ditumbuk halus)
  4. 2 sudu besar serbuk cili
  5. 4 sudu besar sos tiram
  6. 1 sudu besar sos ikan
  7. 1/2 cawan sos tomato
  8. 1/2 sudu kecil garam (ikut citarasa masing2)
  9. 2 sudu besar gula (ikut citarasa masing2)
  10. 1 labu bawang hollang (potong baji)
  11. 3 biji tomato (dibelah empat)
  12. Sedikit daun ketumbar (dicincang kasar)
  13. Air untuk merebus daging
  14. 1/2 cawan minyak masak untuk menggoreng daging
  15. Sedikit pewarna merah

Cara untuk menyiapkan Daging Masak Merah

  1. Basuh bersih daging dan perapkan dengan pewarna merah, biarkan 5-10 minit. Rebus daging hingga empuk. Toskan air nya. Hiriskan daging.
  2. Panaskan minyak masak dan goreng daging hingga sedikit kuning. Angkat dan ketepikan. Keluarkan minyak gorengan daging tadi dan biarkan dalam 1/2 cawan untuk menumis halia dan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan serbuk cili dan sedikit air. Masak hingga pecah minyak.
  3. Masukkan garam, gula, sos tiram dan sos tomato. Masukkan daging tadi dan gaul rata. Masukkan bawang holland dan tomato.
  4. Kacau sebentar dan tutupkan api, tabur daun ketumbar. Boleh la dihidangkan.

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Daging Masak Merah yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.