Cara Gampang Membuat Kari Telur Anti Gagal

Kari Telur

Lagi mencari inspirasi Resep Kari Telur Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Membuat Kari Telur, Bikin Ngiler memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya Anda. orang-orang memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan berbagi tutorial cara membuat Resep Kari Telur Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kari Telur yang enak selayaknya mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kari Telur, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan Kari Telur enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian spesial. Next adalah gambar berkaitan dengan Kari Telur yang dapat kalian jadikan contoh.

Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Kari Telur sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat membuat Kari Telur memakai 14 bahan dan 3 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Tak payah ikan, ayam, daging pun tak apa. Dapat hidangan macam ni selera lain macam😄 Cedok kuah bertalu-talu banjir dalam pingan tau.. nikmatnya hanya yang makan kari telur ni aje yang tau..😁😋 Kalau ikutkan pelbagai sayur boleh tambah sebab nak sekali jalan senang kan tak payah nak masak sayur lain.. kentang aje yang ada stok, so kita guna kentang. Kenyang.. syukur..

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Kari Telur:

  1. 4-6 biji telur - direbus masak
  2. 2 ulas bawang putih - dihiris **
  3. 2 biji bawang merah - dihiris **
  4. 1 inci halia - dihiris **
  5. 2 tangkai daun kari **
  6. 1 kuntum bunga lawang **
  7. 1 batang kulit kayu manis **
  8. 1-2 keping asam gelugor
  9. 2 biji ubi kentang - dipotong
  10. 1 biji kelapa - perah ambil santan
  11. 1 paket kari ikan - saiz kecil
  12. 1/2 paket kari daging - saiz kecil
  13. 2 sudu makan serbuk cili
  14. 1 kiub ayam

Langkah-langkah untuk menyiapkan Kari Telur

  1. Bancuh dahulu serbuk kari & serbuk cili jadikan pes. Panaskan minyak, tumis bahan bertanda (**) hingga naik bau dan bawang masak layu, kemudian masukkan pes kari dan kentang masak hingga pecah minyak.
  2. Tuang santan, letak asam gelugor dan kiub ayam serta telur. Rasakan kuahnya, jika belum cukup rasa boleh tambah garam dan gula sesedap rasa jika perlu.
  3. Masak hingga kuah mendidih, selepas itu boleh tutup api. Sedia dihidang.

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Kari Telur yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.