Cara Gampang Membuat Sambal Kulit Ubi Kayu yang Sempurna

Sambal Kulit Ubi Kayu

Lagi mencari inspirasi Resep Sambal Kulit Ubi Kayu Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Membuat Sambal Kulit Ubi Kayu, Sempurna memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi panduan cara memasak Bagaimana Membuat Sambal Kulit Ubi Kayu, Menggugah Selera untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Sambal Kulit Ubi Kayu yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Sambal Kulit Ubi Kayu, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Sambal Kulit Ubi Kayu enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian istimewa. Berikutnya adalah gambar tentang Sambal Kulit Ubi Kayu yang dapat sobat jadikan contoh.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Sambal Kulit Ubi Kayu yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Sambal Kulit Ubi Kayu memakai 14 jenis bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Tenghari semalam pergi beli sayur dan ayam ternampak seorang budak lelaki menjual ubi kayu. Nampak seperti jualan nya seperti tak ada sesiapa pun yang membeli sebab masih banyak. Cuaca pula masih hujan, timbul rasa sedih melihat budak seusia itu berusaha untuk mencari duit. Terpaksa duduk kesejukan dengan jualan pun masih lagi banyak. Teringat pada budak-budak lain yang seusia dia waktu itu tentu tengah seronok duduk di rumah mungkin sedang makan, bermain, berbaring, belajar atau menonton tv. Saya menghampiri dia dan membeli ubi kayu dua tompok dari dia. Terpancar sinar gembira di wajah nya. Dalam hati saya berdoa agar jualan nya habis pada hari itu. Dalam perjalanan pulang tu kami (suami isteri) asyik bercakap pasal budak tadi, kesian. Ini juga di antara resipi mottainai. Hari ini saya merebus ubi kayu untuk minum pagi tadi dan kulit nya saya buatkan sambal. Sebenar nya kulit tu boleh juga dibuat kerabu tetapi saya tak cukup bahan untuk buat kerabu.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Sambal Kulit Ubi Kayu:

  1. 1 mangkuk besar kulit ubi kayu
  2. Air secukup nya untuk merebus
  3. 1 labu bawang merah bombay
  4. 3 ulas bawang putih
  5. 2 batang serai
  6. 1 inci halia
  7. 1 genggam cili kering (boleh kurangkan kalau tak nak pedas) direbus hingga lembut
  8. 2 sudu besar udang kering
  9. 2 inci belacan (dibakar)
  10. 1/2 cawan air asam jawa
  11. 4 sudu besar gula
  12. 1 1/2 sudu kecil garam
  13. 3/4 cawan minyak masak
  14. 1/2 paket bebola ikan (boleh guna ayam, udang, sotong dll ikut citarasa masing2)

Cara membuat Sambal Kulit Ubi Kayu

  1. Kupas kulit ubi kayu. Buang kulit nipis yang berwarna coklat (yang dibulatkan). Ambil kulit tebal yang berwarna seakan warna pink cerah.
  2. Basuhkan bersih dan rebus hingga lembut. Basuh lagi dengan air yang mengalir dan toskan. Hiris ikut selera anda. Saya hiris memanjang.
  3. Kisar halus cili kering, bawang merah bombay, bawang putih, udang kering, halia, serai, belacan. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  4. Masukkan air asam jawa, gula dan garam. Masukkan kulit ubi kayu dan gaul rata, biarkan seketika. Masukkan bebola ikan dan masak lagi hingga sambal betu-betul kering. Tutupkan api dan boleh la dihidangkan.

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Sambal Kulit Ubi Kayu yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.