Bagaimana Membuat Sambal Hitam Pahang, Lezat

Sambal Hitam Pahang

Anda sedang mencari ide Resep Sambal Hitam Pahang yang Enak yang unik?, Resep Sambal Hitam Pahang, Menggugah Selera memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara menyiapkan Resep Sambal Hitam Pahang Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Sambal Hitam Pahang yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Sambal Hitam Pahang, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Sambal Hitam Pahang yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian istimewa. Next adalah gambar seputar Sambal Hitam Pahang yang bisa kamu jadikan ide.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Sambal Hitam Pahang yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Sambal Hitam Pahang memakai 7 bahan dan 9 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

Sambal hitam pahang ni diperbuat dari belimbing buluh. Sambal ini tahan lama. Bila makan tidak boleh nak stop😬😬😬.Kesukaan saya seisi keluarga. #goldenapron

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Sambal Hitam Pahang:

  1. 1 cawan belimbing buluh yang dah siap kering
  2. 2 cawan cili padi
  3. 12 biji bawang merah
  4. 1 mangkuk ikan bilis
  5. 1 sudu kecil ajinamoto
  6. 1 sudu kecil garam
  7. 3 cawan minyak masak

Langkah-langkah untuk membuat Sambal Hitam Pahang

  1. Buang tampuk atas dan bawah belimbing buluh. Cuci bersih dan sejatkan airnya.
  2. Masak menggunakan api kecil sehingga kering. Jangan letak air.Apabila belimbing dah mula nak mengering kena selalu kacau supaya tidak hangit. (pic belimbing yang kering lupa nak ambil).Apabila sudah kering boleh la padam api dan biarkan sejuk.
  3. Kisar cili dan 9biji bawang merah sehingga lumat. Ikan bilis ditumbuk. 1cawan belimbing ditumbuk. 3biji bawang merah dipotong nipis nipis.
  4. Panaskan kuali dan isi minyak masak.Apabila minyak sudah panas, Masukkan bawang yang dipotong nipis.Kacau sehingga naik bau dan layu.
  5. Apabila bawang sudah layu, masukkan bahan kisar. Masak sehingga pecah minyak. masukkan ikan bilis dan belimbing tadi.Akhir sekali masukkan garam dan ajinamoto.
  6. Kacau sehingga menjadi macam serunding. Sambal tadi akan bertukar warna menjadi gelap kehitaman.Rasa.kalau cukup semuanya bolehlah dipadam api.
  7. Tapis sambal hitam supaya minyak dapat disingkirkan.
  8. Apabila sudah kering Bolehlah dimakan atau disimpan.
  9. Selamat Mencuba. Ikhlas dari saya. Yatie fy.

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Sambal Hitam Pahang yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi dalam berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.