Bagaimana Menyiapkan Cendawan masak lemak cili api, Lezat

Cendawan masak lemak cili api

Anda sedang mencari inspirasi Resep Cendawan masak lemak cili api, Lezat yang unik?, Resep Cendawan masak lemak cili api Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan sharing panduan cara menyiapkan Resep Cendawan masak lemak cili api Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Cendawan masak lemak cili api yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Cendawan masak lemak cili api, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Cendawan masak lemak cili api yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan istimewa. Selanjutnya merupakan gambar mengenai Cendawan masak lemak cili api yang dapat sobat jadikan contoh.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Cendawan masak lemak cili api yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Cendawan masak lemak cili api memakai 11 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

Resepi simple dan sedap. Lauk cendawan masak lemak kegemaran saya seisi keluarga. #goldenapron #minggu2

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Cendawan masak lemak cili api:

  1. 150 gram cendawan
  2. 1 kotak kecil santan
  3. Sebiji kentang
  4. 3 biji cili padi
  5. Serbuk kunyit
  6. Garam dan gula secukup rasa
  7. Daun kunyit
  8. 1 biji Bawang besar
  9. Sedikit ikan bilis
  10. 1 batang serai
  11. Sedikit air

Langkah-langkah untuk membuat Cendawan masak lemak cili api

  1. Kisar bawang besar, cili padi dan ikan bilis.
  2. Masukkan air dalam kuali. Tambahkan bahan kisar tadi, serai dan kentang.
  3. Selepas kentang empuk, masukkan serbuk kunyit dan cendawan. Masukkan daun kunyit.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Sedia untuk dihidang.

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Cendawan masak lemak cili api yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.