Cara Gampang Menyiapkan Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi yang Enak Banget

Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi

Sedang mencari inspirasi Resep Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi, Sempurna memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya sobat. orang-orang memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara menghidangkan Langkah Mudah untuk Menyiapkan Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi, Sempurna untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan spesial. Next merupakan gambar berkaitan dengan Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi yang bisa sobat jadikan contoh.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi adalah 8-10 hidangan. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi memakai 32 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

#cookpadmalaysia #1post1hopev2 #goldenapron #minggu8 Lodeh merupakan antara masakan kegemaran negeri Johor. Ianya sesuai dimakan bersama ketupat, nasi impit atau lontong. Lebih enak lagi dihidangkan bersama sambal kacang, sambal tumis, rendang atau daging dendeng. Penyediaan kuah lodeh bukanlah seperti masak lemak biasa. Ada kelainannya. Sungguh pun demikian, tidaklah terlalu rumit penyediaannya. Lebih-lebih lagi, bila melihatkan suami dan anak-anak selera menikmatinya, terasa seperti setiap hari nak membuat lodeh😁 Marilah cuba resepi ini😉

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi:

  1. Bahan A (rebus secara berasingan)
  2. 4 bungkus ketupat segera (saya gunakan jenama NONA saiz besar)
  3. 6-8 biji telur ayam
  4. Bahan B (kisar)
  5. 5 biji bawang kecil
  6. 3 ulas bawang putih
  7. 1/2 inci lengkuas
  8. 1 sudu udang kering
  9. Bahan C (sayuran)
  10. 7 batang kacang panjang - potong anggaran saiz 1 inci
  11. 500 gram kobis - hiris
  12. 3 biji lada merah - hiris nipis
  13. 1 biji lobak merah - potong jejari
  14. 2 biji kentang - potong kiub kasar
  15. 2 biji terung panjang - potong kiub kasar
  16. 1 biji bawang besar - hiris nipis
  17. Bahan D:
  18. 4 keping tempe - goreng, potong dadu
  19. 4 keping tauhu - goreng, potong dadu
  20. Lain-lain bahan:
  21. 500 ml santan - saya guna santan kotak
  22. 50 gram suhun - rendam, potong
  23. 2 keping tauhu kering - rendam, potong
  24. 1 genggam cendawan kememeh - rendam
  25. 2 batang serai - ketuk
  26. 200 ml minyak masak untuk menggoreng
  27. 1-2 senduk minyak masak untuk menumis. (ambil sedikit dari minyak menggoreng tadi)
  28. 2 sudu garam (secukupnya)
  29. 1 sudu secukup rasa
  30. 1 sudu teh serbuk kunyit
  31. 2 kiub pati ikan bilis
  32. 1-1.5 liter air tapis (atau secukupnya)

Langkah-langkah untuk membuat Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi

  1. Bahan-bahan disediakan seperti berikut.
  2. Cuci dan rendam bungkusan ketupat segera selama 1/2 jam. Rebuskan bersama air bercampur 1 sudu garam selama lebih kurang 2 jam. Sesudah masak, angkat, tos dan sejukkan. Setelah sejuk, potong dadu atau mengikut selera masing-masing.
  3. Cuci dan satukan bahan B. Tumbuk atau kisar halus, ketepikan.
  4. Hiris sayur-sayuran mengikut kesesuaian seperti yang ditunjukkan.
  5. Goreng tempe dan tauhu separuh garing. Biarkan sejuk sebentar dan potong kasar dalam bentuk dadu.
  6. Gunakan minyak yang sama, ambik 1-2 senduk dan panaskan dalam periuk. Tumiskan bahan-bahan kisar bersama serai yang telah dititik. Biarkan ianya cukup garing. Kemudian, masukkan kentang bersama sebahagian air tapis. Tunggu sehingga kentang separa empuk, masuk santan, serbuk kunyit dan air sebagai tambahan kuah. Kacau kerap bagi mengelakkan pecah minyak.
  7. Setelah mendidih buat kali pertama, masukkan semua sayur-sayuran, suhun, tauhu kering serta tauhu dan tempe. Masukkan juga garam, kiub pati ikan bilis dan serbuk perasa. Tambahkan air secukupnya, kacau sentiasa kuah mendidih dan sayuran cukup lembut dan empuk. Perasakan secukupnya, tutup api dan sedia dihidangkan. Sekian resepi istimewa dari Murni's LittleKitchen. Selamat mencuba dan sila menjamu selera😘

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi dalam berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.