Cara Gampang Menyiapkan Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi yang Enak Banget

Sedang mencari inspirasi Resep Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi, Sempurna memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya sobat. orang-orang memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara menghidangkan Langkah Mudah untuk Menyiapkan Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi, Sempurna untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan spesial. Next merupakan gambar berkaitan dengan Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi yang bisa sobat jadikan contoh.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi adalah 8-10 hidangan. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi memakai 32 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
#cookpadmalaysia #1post1hopev2 #goldenapron #minggu8 Lodeh merupakan antara masakan kegemaran negeri Johor. Ianya sesuai dimakan bersama ketupat, nasi impit atau lontong. Lebih enak lagi dihidangkan bersama sambal kacang, sambal tumis, rendang atau daging dendeng. Penyediaan kuah lodeh bukanlah seperti masak lemak biasa. Ada kelainannya. Sungguh pun demikian, tidaklah terlalu rumit penyediaannya. Lebih-lebih lagi, bila melihatkan suami dan anak-anak selera menikmatinya, terasa seperti setiap hari nak membuat lodeh😁 Marilah cuba resepi ini😉
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi:
- Bahan A (rebus secara berasingan)
- 4 bungkus ketupat segera (saya gunakan jenama NONA saiz besar)
- 6-8 biji telur ayam
- Bahan B (kisar)
- 5 biji bawang kecil
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci lengkuas
- 1 sudu udang kering
- Bahan C (sayuran)
- 7 batang kacang panjang - potong anggaran saiz 1 inci
- 500 gram kobis - hiris
- 3 biji lada merah - hiris nipis
- 1 biji lobak merah - potong jejari
- 2 biji kentang - potong kiub kasar
- 2 biji terung panjang - potong kiub kasar
- 1 biji bawang besar - hiris nipis
- Bahan D:
- 4 keping tempe - goreng, potong dadu
- 4 keping tauhu - goreng, potong dadu
- Lain-lain bahan:
- 500 ml santan - saya guna santan kotak
- 50 gram suhun - rendam, potong
- 2 keping tauhu kering - rendam, potong
- 1 genggam cendawan kememeh - rendam
- 2 batang serai - ketuk
- 200 ml minyak masak untuk menggoreng
- 1-2 senduk minyak masak untuk menumis. (ambil sedikit dari minyak menggoreng tadi)
- 2 sudu garam (secukupnya)
- 1 sudu secukup rasa
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 2 kiub pati ikan bilis
- 1-1.5 liter air tapis (atau secukupnya)
Langkah-langkah untuk membuat Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi
- Bahan-bahan disediakan seperti berikut.
- Cuci dan rendam bungkusan ketupat segera selama 1/2 jam. Rebuskan bersama air bercampur 1 sudu garam selama lebih kurang 2 jam. Sesudah masak, angkat, tos dan sejukkan. Setelah sejuk, potong dadu atau mengikut selera masing-masing.
- Cuci dan satukan bahan B. Tumbuk atau kisar halus, ketepikan.
- Hiris sayur-sayuran mengikut kesesuaian seperti yang ditunjukkan.
- Goreng tempe dan tauhu separuh garing. Biarkan sejuk sebentar dan potong kasar dalam bentuk dadu.
- Gunakan minyak yang sama, ambik 1-2 senduk dan panaskan dalam periuk. Tumiskan bahan-bahan kisar bersama serai yang telah dititik. Biarkan ianya cukup garing. Kemudian, masukkan kentang bersama sebahagian air tapis. Tunggu sehingga kentang separa empuk, masuk santan, serbuk kunyit dan air sebagai tambahan kuah. Kacau kerap bagi mengelakkan pecah minyak.
- Setelah mendidih buat kali pertama, masukkan semua sayur-sayuran, suhun, tauhu kering serta tauhu dan tempe. Masukkan juga garam, kiub pati ikan bilis dan serbuk perasa. Tambahkan air secukupnya, kacau sentiasa kuah mendidih dan sayuran cukup lembut dan empuk. Perasakan secukupnya, tutup api dan sedia dihidangkan. Sekian resepi istimewa dari Murni's LittleKitchen. Selamat mencuba dan sila menjamu selera😘
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Kuah Lodeh bersama Ketupat Nasi yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi dalam berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!