Bagaimana Membuat Sambal Tempe, Kentang dan Bilis, Lezat
Anda sedang mencari ide Resep Sambal Tempe, Kentang dan Bilis Anti Gagal yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Sambal Tempe, Kentang dan Bilis Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. para netizen memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara menyiapkan Langkah Mudah untuk Menyiapkan Sambal Tempe, Kentang dan Bilis, Sempurna untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Sambal Tempe, Kentang dan Bilis yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Sambal Tempe, Kentang dan Bilis, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan Sambal Tempe, Kentang dan Bilis yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan istimewa. Next adalah gambar berkaitan dengan Sambal Tempe, Kentang dan Bilis yang dapat kalian jadikan inspirasi.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Sambal Tempe, Kentang dan Bilis adalah 1 hidangan. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Sambal Tempe, Kentang dan Bilis diperkirakan sekitar 15 minit.
Baca Juga
Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Sambal Tempe, Kentang dan Bilis sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Sambal Tempe, Kentang dan Bilis memakai 12 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.
#CookEveryPart3 Sambal tempe, kentang dan bilis ni ada 3 rasa iatu pedas-pedas, masam-masam dan manis-manis.. Untuk membuat sambal biasanya kita gunakan air asam jawa. Tapi untuk kali ni, saya gantikan air asam jawa dengan sos tomato. Kerana sos tomato mempunyai rasa yang masam. Malah lebih sedap rasanya. Memang sesuai untuk digantikan dengan air asam jawa. Sos tomato adalah gantian yang terbaik untuk asam jawa. Sama je macam kita guna air asam jawa tu. Terimalah bahan daku seadanya. Kita yang buat dia kan... Sambal tempe ni sedap dimakan bersama nasi dan ikan masin. Ia juga sesuai untuk disimpan pada jangka masa yang lama. Kerana sambal ini kering. Saya gunakan sedikit cuka untuk jadikan sambal kering.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Sambal Tempe, Kentang dan Bilis:
- Goreng Asing
- 2 keping tempe (yang plastik putih 4 segi)
- 300 gm ikan bilis halus (cuci dulu & toskan)
- 3 biji kentang (hiris dan cuci)
- Untuk Sambal
- 5 biji bawang putih
- 7 sudu makan cili kisar
- 3 sudu makan sos tomato
- 2 sudu makan gula
- Garam secukup rasa
- 1 sudu makan cuka
- Sedikit minyak untuk menumis
Cara membuat Sambal Tempe, Kentang dan Bilis
- Gorengkan kentang, tempe dan ikan bilis.
- Tumiskan bawang putih kisar bersama-sama cili kisar. Apabila telah naik bau, masukkan gula. Tujuan masukkan gula awal kerana nak jadikan warna sambal cantik. Selepas itu, masukkan sos tomato.. Kacau sebati kemudian masukkan cuka. Tujuan masukkan cuka adalah, supaya sambal yang menyaluti tempe, kentang dan bilis menjadi rangup dan kering (sambal tidak basah) Masukkan garam. Suaikan rasa. (Pedas, masam dan manis)
- Masukkan tempe, kentang dan bilis yang telah digoreng tadi. Gaul dan balik-balikkan sehingga sebati.
- Siap untuk dihidang.
- Makan dengan nasi panas dan ikan masin rangup. Makan macam ni pun dah cukup sedap dah...
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Sambal Tempe, Kentang dan Bilis yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!