Bagaimana Membuat MASAKAN MELAYU : Sambal tumis tempoyak ikan bilis Anti Gagal

MASAKAN MELAYU : Sambal tumis tempoyak ikan bilis

Lagi mencari ide Resep MASAKAN MELAYU : Sambal tumis tempoyak ikan bilis yang Bikin Ngiler yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat MASAKAN MELAYU : Sambal tumis tempoyak ikan bilis Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan membagikan panduan cara menyiapkan Resep MASAKAN MELAYU : Sambal tumis tempoyak ikan bilis yang Enak Banget untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal MASAKAN MELAYU : Sambal tumis tempoyak ikan bilis yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari MASAKAN MELAYU : Sambal tumis tempoyak ikan bilis, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan MASAKAN MELAYU : Sambal tumis tempoyak ikan bilis enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian spesial. Selanjutnya adalah gambar mengenai MASAKAN MELAYU : Sambal tumis tempoyak ikan bilis yang dapat Anda jadikan inspirasi.

Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan MASAKAN MELAYU : Sambal tumis tempoyak ikan bilis sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa menyiapkan MASAKAN MELAYU : Sambal tumis tempoyak ikan bilis memakai 7 bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Selain ikan bilis sambal ini boleh di campurkan juga bersama petai atau jering.

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan MASAKAN MELAYU : Sambal tumis tempoyak ikan bilis:

  1. 1 mangkuk ikan bilis (nk lebih boleh gandakan bahan)
  2. Segenggam cili padi (nk pedas boleh lebihkan cili)
  3. 1 sudu teh serbuk kunyit @ 2 inci kunyit hidup
  4. 1 keping asam keping
  5. 5 ulas bawang merah
  6. 2 sudu makan tempoyak
  7. Gula, garam dan serbuk perasa secukup nya

Cara untuk membuat MASAKAN MELAYU : Sambal tumis tempoyak ikan bilis

  1. Kisar @ tumbuk semua bahan bawang merah, cili padi, tempoyak & serbuk kunyit @ kunyit hidup. Terpulang pada selera masing masing samada nk kisar @ tumbuk kasar atau halus.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan y dikisar td.
  3. Tambah sedikit air sekiran ya terlalu pekat.tumis smpai naik bau.
  4. Kemudian masukkan ikan bilis dan kacau sebati.
  5. Masukkan 1 keping asam keping.
  6. Akhir sekali masukkan garam, gula dan serbuk perasa..sesuaikan rasa. Sekiranya terlalu pekat boleh tambahkan sedikit air.masak sehingga pecah minyak supaya sambal tahan lama. Setelah siap boleh la dihidang bersama nasi panas. SELAMAT MENCUBA😉

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat MASAKAN MELAYU : Sambal tumis tempoyak ikan bilis yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.