Resep Singgang Ikan Senangin, Lezat Sekali
Lagi mencari ide Langkah Mudah untuk Menyiapkan Singgang Ikan Senangin yang Bikin Ngiler yang unik?, Resep Singgang Ikan Senangin yang Menggugah Selera memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan membagikan tutorial cara menyajikan Cara Gampang Menyiapkan Singgang Ikan Senangin yang Lezat Sekali untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Singgang Ikan Senangin yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Singgang Ikan Senangin, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Singgang Ikan Senangin yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan spesial. Seterusnya adalah gambar berkaitan dengan Singgang Ikan Senangin yang bisa Anda jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Singgang Ikan Senangin adalah 2 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Singgang Ikan Senangin diperkirakan sekitar 15 minit.
Baca Juga
Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Singgang Ikan Senangin yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Singgang Ikan Senangin memakai 11 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
Hari tu mencari resipi singgang ikan untuk dicuba, terjumpa resipi Singgang Ikan Kembung @byRaihanaHuda, duduk atas sekali di carta No. 1 resipi popular untuk singgang ikan. Senang ada akaun Premium ni, apa yang kita nak kat hujung jari je, tak payah habiskan banyak masa dok tercari-cari resipi yang sesuai dan fool-proof. Cara buat pun macam senang. So jom ler kita cuba dan Cooksnap. Semalam pergi supermarket terjumpa pulak ikan senangin. Dah lama tak makan ikan senangin, so kita guna la ikan senangin dalam resipi ni.
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Singgang Ikan Senangin:
- 2 potong ikan senangin
- 3 sudu kecil serbuk kunyit
- 3 sudu kecil garam
- 2 mug besar air
- 2 tangkai serai
- 4 biji cili padi
- 2 ulas bawang kecil
- 3 ulas bawang putih
- 2 keping asam gelugor
- 1 inci halia
- 1 sudu besar asam jawa
Langkah-langkah untuk menyiapkan Singgang Ikan Senangin
- Ikan yang kita beli ni dah siap siang jadi tinggal lumur dengan asam jawa je nak hilangkan bau. Cuci bersih-bersih sambil selawat. Lepas tu lumur dengan 1 sudu kecil serbuk kunyit dan 1 sudu kecil garam. Biarkan dalam 2 minit.
- Panaskan minyak dalam kuali dan start goreng ikan sampai garing. Balikkan.
- Dalam masa yang sama, sediakan bahan-bahan menumis. Hiris bawang kecil, bawang putih dan halia, dan titik serai dengan cili padi. Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semuanya hingga naik bau.
- Bila ikan dah garing, angkat dan letak atas tisu dapur untuk serap minyak berlebihan.
- Bila bahan tumisan tadi dah naik bau, tambah air, asam gelugor, 2 sudu kecil garam dan 2 sudu kecil serbuk kunyit. Air tu boleh adjust ikut nak banyak mana kuah tu. Kalau guna air sikit, pandai-pandai la adjust garam. Biar sampai mendidih. Dah mendidih, kecilkan api dan masukkan ikan. Biarkan mereneh lebih kurang 5 minit.
- Siap sudah singgang ikan kita. Simple tapi sedap! Ikan yang dah digoreng tu menambah rasa Uumph! dia. Makan dengan nasi panas-panas 😋👍
Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Singgang Ikan Senangin yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!