Langkah Mudah untuk Membuat Singgang Ikan Selar yang Menggugah Selera

Singgang Ikan Selar

Sedang mencari inspirasi Resep Singgang Ikan Selar, Bikin Ngiler yang unik?, Bagaimana Membuat Singgang Ikan Selar Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi tutorial cara menghidangkan Resep Singgang Ikan Selar yang Enak Banget untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Singgang Ikan Selar yang enak selayaknya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Singgang Ikan Selar, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Singgang Ikan Selar enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian spesial. Next merupakan gambar mengenai Singgang Ikan Selar yang dapat sobat jadikan contoh.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Singgang Ikan Selar yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Singgang Ikan Selar menggunakan 13 bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

Setiap kali memasak menu ini,kita suka letak kuah melimpah bersama nasi,picit-picitkan cili padi,makan panas-panas.Nikmatnya tak boleh dibayangkan,apalagi bila menghirup kuahnya yang bergabung rasa masin,manis,masam dan pedas dari cili padi. Menu cukup mudah,cepat disediakan tapi sangat sedap.Menu sihat sangat sesuai untuk sesiapa yang sedang berdiet kerana tiada penggunaan minyak(rebus) dan tanpa MSG.Kebiasaanya ia dihidangkan bersama ulam-ulaman dan budu sebagai pelengkap hidangan. #nutrifest #resepisihat #saturesepisatupohon #goldenapron

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Singgang Ikan Selar:

  1. 3 ekor ikan selar
  2. 4 keping lengkuas
  3. 2 keping halia
  4. 8-10 ulas bawang putih diketuk
  5. 2 batang serai diketuk
  6. 2 biji tomato besar
  7. 3 keping asam gelugor
  8. 2 batang lada hijau
  9. 4 batang cili padi merah
  10. 1 camca besar rata garam halus
  11. 1 camca besar gula merah
  12. 1 helai daun pandan disimpul
  13. 1 1/2 liter air

Langkah-langkah membuat Singgang Ikan Selar

  1. Siapkan bahan-bahannya.Cuci bersih ikan selar,toskan airnya.
  2. Masukkan air ke dalam periuk.Masukkan serai,asam gelugor,lengkuas,halia,daun pandan (untuk menghilangkan bau hanyir ikan)dan bawang putih.Masukkan 1 biji tomato yang dibelah 4.Masak hingga menggelegak dan air sedikit surut.
  3. Rasa kuahnya,bila kuah sudah terasa masam,masukkan garam halus,gula merah dan ikan.Masak hingga menggelegak sekali lagi.Masukkan lada hijau,cili padi dan sebiji lagi tomato yang dibelah 4,seimbangkan rasanya biar cukup masam,manis dan masinnya.
  4. Sebelum dihidangkan patah-patahkan cili padi yang ada di dalam kuahnya.Sedap dimakan panas bersama nasi putih.Kebiasaannya dihidangkan bersama ulam-ulaman dan budu sebagai pencicah.

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Singgang Ikan Selar yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.