Resep Gulai masam tempoyak ikan patin Anti Gagal

Gulai masam tempoyak ikan patin

Anda sedang mencari ide Cara Gampang Membuat Gulai masam tempoyak ikan patin Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Gulai masam tempoyak ikan patin yang Bisa Manjain Lidah memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara menyiapkan Resep Gulai masam tempoyak ikan patin yang Menggugah Selera untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Gulai masam tempoyak ikan patin yang enak harusnya sih memiliki aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Gulai masam tempoyak ikan patin, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Gulai masam tempoyak ikan patin enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan spesial. Selanjutnya adalah gambar tentang Gulai masam tempoyak ikan patin yang dapat kalian jadikan ide.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Gulai masam tempoyak ikan patin adalah 6 sajian. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Gulai masam tempoyak ikan patin diperkirakan sekitar 30minit.

Baca Juga

Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Gulai masam tempoyak ikan patin sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat menyiapkan Gulai masam tempoyak ikan patin memakai 9 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bila dpt ikan patin sg pahang, menu yg x asing lagi utk dimasak ialah gulai masam tempoyak. Zaman kanak² kalau balik kg, mesti ada je menu ni...mak saya pun selalu buat gulai masam ni, tapi guna ikan lain.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Gulai masam tempoyak ikan patin:

  1. 1 ekor ikan patin (boleh ganti ikan selar)
  2. 10 ke 15 biji Cili padi (nak pedas boleh tambah)
  3. 2 inci kunyit
  4. 1 senduk Tempoyak (diblender dgn air)
  5. Daun kesum (kalau banyak lagi wangi)
  6. 1 btg Bunga kantan (belah 2)
  7. Air secukupnya
  8. Garam
  9. Bendi @ terung hijau @ terung pipit @ timun tua

Cara membuat Gulai masam tempoyak ikan patin

  1. Kadang² ikan dah siap dipotong. Kalau beli seekor yang belum dipotong, potong ikut kesesuaian saiz yang diinginkan. Bersih kan ikan dan ketepikan.
  2. Blender cili padi dan kunyit hidup dengan air sehingga hancur. Masukkan ke dalam periuk.
  3. Panaskan periuk dengan api sederhana. Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
  4. Sambil tu, boleh blender tempoyak dgn air. Tujuan blender tempoyak, nak bagi tempoyak halus, nampak kuah cantik dan pekat. Air pula ikut suka, nak banyak kuah, boleh tambah lagi air. * tempoyak banyak, kuah jadi pekat.
  5. Masukkan tempoyak yang dah diblender ke dalam periuk yang dipanaskan tadi.kalau kurang warna kuning, boleh tambah serbuk kunyit.
  6. Letak garam secukup rasa.(tempoyak kadang² ada yang masin, tak perlu letak garam) Kemudian, masukkan ikan patin. Masukkan juga sayur² yang diinginkan seperti bendi @ terung pipit@ terung hijau @ timun tua. Biasa saya letak bendi. Biarkan mendidih. Ikan tak perlu digaul terlalu kerap. Nanti ikan hancur. Memadai palingkan ikan sekali sekala.
  7. Apabila sudah mendidih,.ikan pun dan sayur cukup masak. Boleh angkat dan hidangkan. Makan dengan nasi panas dan petai fresh...mmg terbaik😋😋

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Gulai masam tempoyak ikan patin yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.