Resep Kari Ayam Massaman Thai (Kaeng Massaman Gai) Anti Gagal
Lagi mencari ide Resep Kari Ayam Massaman Thai (Kaeng Massaman Gai), Sempurna yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Kari Ayam Massaman Thai (Kaeng Massaman Gai) Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. nah kali ini saya akan berbagi panduan cara membuat Cara Gampang Menyiapkan Kari Ayam Massaman Thai (Kaeng Massaman Gai) yang Lezat Sekali untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kari Ayam Massaman Thai (Kaeng Massaman Gai) yang enak selayaknya punya aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kari Ayam Massaman Thai (Kaeng Massaman Gai), mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Kari Ayam Massaman Thai (Kaeng Massaman Gai) enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan spesial. Selanjutnya adalah gambar mengenai Kari Ayam Massaman Thai (Kaeng Massaman Gai) yang dapat sobat jadikan contoh.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Kari Ayam Massaman Thai (Kaeng Massaman Gai) yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Kari Ayam Massaman Thai (Kaeng Massaman Gai) menggunakan 14 jenis bahan dan 8 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.
#ThaiStyle Kari ayam massaman ini tidak menggunakan serbuk kari dan berasal dari selatan Thai dalam salah satu versi sejarahnya. Ada juga versi yang mengatakan Massamman adalah pengaruh Melayu dan India kerana perkataan ‘masam’ itu. Ada juga yang memanggilnya sebagai Mat Saman. Uchu sangat terpikat dengan keenakkan rasanya. Inilah kari kegemaran keluarga Uchu. Sebelum ini, Uchu telah share Pes Kari Massaman dan juga Rempah Hitam 4 Sekawan. Pes dan rempah tersebut adalah bahan penting dalam resepi ini. Sebenarnya, dalam resepi ini, untuk mengekalkan keenakkannya, tiada satu bahan pun patut ditinggalkan! Begitulah Uchu apabila memasak kari Massaman ini. Cuma ada satu masalah dari segi kepekatan kuah, husben request tanak pekat sangat!aduyaiii! Sebenarnya kuah yang pekat lebih sedap di makan bersama nasi beras thai.. Ada masa yang simple itu sedap, dan ada masanya kena bersusah payah untuk sedap! Kalau suka memasak dan selalu memasak, Insyaallah akan cekap di dapur. Kalau cekap di dapur, tiada rasa susah pun. Kalau rasa tak susah di dapur tentu asik nak masak..selalu masak sedap2 mesti family happy..kalau family happy mesti seronok..Betul kan? #goldenapron2020
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Kari Ayam Massaman Thai (Kaeng Massaman Gai):
- 1 kg @ 1 ekor ayam
- 1 biji kentang saiz besar (dipotong wedges)
- 4 sb Pes Kari Massaman
- 3 biji buah pelaga
- 2 cawan santan pekat
- 1/4 cawan kacang tanah disangai (dikisar)
- 2 helai daun salam/daun limau purut
- 1 tangkai akar ketumbar (dihiris)
- 1/4 cawan gula melaka/nise/gula merah/gula kelapa/gula thai
- 4 sb sos ikan
- 1 1/2 sb asam jawa dibancuh air
- 3/4 st Rempah Hitam 4 Sekawan @ rempah kasar tanpa kisar 4 sekawan
- Garam bukit secukup rasa
- Sila lihat link untuk pes massaman dan rempah hitam 4 sekawan
Cara membuat Kari Ayam Massaman Thai (Kaeng Massaman Gai)
- Kalau takde pes ready made, boleh la lihat link pes kari massaman: https://cookpad.com/my/recipes/14284128-pes-kari-massaman-thai-kaeng-massaman?invite_token=JJiCe2xYW7iqsnEXFEseU9dG&shared_at=1608797186
- Link rempah hitam 4 sekawan: https://cookpad.com/my/recipes/14288425-rempah-hitam-4-sekawan?invite_token=LDA2rJGAPUfCVNpvswVPb8ma&shared_at=1608797212
- Tumis pes kari mussaman bersama biji pelaga sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan gula merah. Tumis lagi sehingga warnanya gelap berkilat.
- Masukkan ayam, air asam jawa dan sedikit garam. Masak sekejap.
- Masukkan semua bahan lain.
- Masukkan santan. Reneh kari dengan api perlahan sehingga ayam masak, kuah memekat, pecah minyak dan cantik warnanya.
- Tambahkan rempah hitam 4 sekawan.
- Perasakan sekali lagi.
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Kari Ayam Massaman Thai (Kaeng Massaman Gai) yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!