Resep Ikan Cencaru Bakar Sumbat Sambal Anti Gagal

Ikan Cencaru Bakar Sumbat Sambal

Sedang mencari ide Cara Gampang Menyiapkan Ikan Cencaru Bakar Sumbat Sambal Anti Gagal yang unik?, Resep Ikan Cencaru Bakar Sumbat Sambal Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kalian. para netizen memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara menyiapkan Bagaimana Menyiapkan Ikan Cencaru Bakar Sumbat Sambal yang Sempurna untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Ikan Cencaru Bakar Sumbat Sambal yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Ikan Cencaru Bakar Sumbat Sambal, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Ikan Cencaru Bakar Sumbat Sambal enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan istimewa. Berikutnya adalah gambar tentang Ikan Cencaru Bakar Sumbat Sambal yang bisa Anda jadikan contoh.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Ikan Cencaru Bakar Sumbat Sambal yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Ikan Cencaru Bakar Sumbat Sambal menggunakan 9 jenis bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

#goldenapron #minggukesepuluh #1post1hopev2 Ikan cencaru. Selain enak digoreng,masak Asam pedas dan lain-lain,Saya sangat suka sumbat sambal dan dibakar.Makan dengan nasi panas sangat menyelerakan.Rasa pedas,belacan dan masam-masam asam jawa secukup rasa tu membangkitkan selera untuk menambah nasi.Haih bahaya sungguh! Untuk dibakar,saya tidak buang kulitnya kerana kalau dibuang kulitnya isi ikan akan menjadi keras.Penggunaan daun kunyit pula untuk menaikan aromanya selain untuk mengelakkan sambal terkeluar dari isi ketika membakar. Selamat mencuba 😘

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Ikan Cencaru Bakar Sumbat Sambal:

  1. 2 ekor ikan cencaru (dibelah belakang)
  2. 1 genggam cili kering
  3. 3 biji bawang merah kecil
  4. 3-4 ulas bawang putih
  5. Secubit belacan
  6. 1 sudu besar asam jawa (dibuang biji)
  7. Garam (secukupnya)
  8. Gula (secukupnya)
  9. Serbuk kunyit (secukupnya)

Langkah-langkah untuk menyiapkan Ikan Cencaru Bakar Sumbat Sambal

  1. Gunting dan rebus cili kering.Basuh dan toskan air.Tumbuk lumat bawang merah,bawang putih dan cili kering.Kemudian masukkan belacan dan asam jawa.Perasakan garam dan gula secukupnya.
  2. Ikan cencaru dibasuh bersih.Lumur garam dan kunyit.Sumbatkan cili yang di tumbuk tadi pada ikan (belahan belakang).
  3. Balut dengan daun kunyit kemudian bakar sehingga masak.Siap!!

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Ikan Cencaru Bakar Sumbat Sambal yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.