Resep Patin Masak Tempoyak, Lezat

Patin Masak Tempoyak

Lagi mencari inspirasi Cara Gampang Membuat Patin Masak Tempoyak yang Bikin Ngiler yang unik?, Langkah Mudah untuk Menyiapkan Patin Masak Tempoyak, Lezat memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kalian. para netizen memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara membuat Resep Patin Masak Tempoyak, Lezat Sekali untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Patin Masak Tempoyak yang enak selayaknya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Patin Masak Tempoyak, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Patin Masak Tempoyak enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian spesial. Seterusnya merupakan gambar seputar Patin Masak Tempoyak yang dapat Anda jadikan inspirasi.

Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Patin Masak Tempoyak sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat membuat Patin Masak Tempoyak memakai 12 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

#goldenapron #saturesepisatupohon level17 alhamdulilah hari ini dah sihat sikit. Teringin makan lauk-lauk kampung. Pergi pasar nak beli ikan jumpa pulak orang jual tempoyak. Maka terjadilah Patin Masak Tempoyak

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Patin Masak Tempoyak:

  1. 1 ekor ikan patin
  2. 3 sudu besar tempoyak
  3. 5 biji cili padi
  4. 1 biji bawang besar
  5. 2 inci kunyit hidup
  6. 3 batang serai - di ketuk
  7. daun kesom
  8. 1 batang bunga kantan
  9. 2 helai daun kunyit
  10. 2 keping asam keping
  11. 2 sudu kecil garam
  12. 2 sudu kecil gula

Langkah-langkah untuk menyiapkan Patin Masak Tempoyak

  1. Bersihkan ikan patin. Belah 4 bahagian dan rendamkan seketika dengan tepung dan limau. Kemudian cuci bersih-bersih. Ketepikan
  2. Cili padi, bawang merah, kunyit hidup dan tempoyak di kisar
  3. Panaskan periuk. Masukkan ke dalam periuk semua bahan yang di kisar dan serai. Tambahkan 1 cawan air.
  4. Bila kuah dah mendidih bolehlah di masukkan ikan. Masukkan daun kesom, bunga kantan di belah 2 dan daun kunyit. Bila dah mendidih bolehlah di masukkan asam keping, garam dan gula.
  5. Jangan masak ikan terlalu lama. Kuah dah mendidih terus matikan api dan bolehlah dihidangkan.

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Patin Masak Tempoyak yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi dalam berjualan makanan. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.