Bagaimana Menyiapkan Gulai Ikan Kembung@Ikan Termenung, Menggugah Selera
Sedang mencari inspirasi Resep Gulai Ikan Kembung@Ikan Termenung yang Lezat yang unik?, Bagaimana Membuat Gulai Ikan Kembung@Ikan Termenung, Bisa Manjain Lidah memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan berbagi tutorial cara memasak Langkah Mudah untuk Membuat Gulai Ikan Kembung@Ikan Termenung yang Enak untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Gulai Ikan Kembung@Ikan Termenung yang enak seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Gulai Ikan Kembung@Ikan Termenung, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Gulai Ikan Kembung@Ikan Termenung enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan spesial. Next merupakan gambar tentang Gulai Ikan Kembung@Ikan Termenung yang bisa Anda jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Gulai Ikan Kembung@Ikan Termenung adalah 4 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Gulai Ikan Kembung@Ikan Termenung diperkirakan sekitar 1 jam.
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Gulai Ikan Kembung@Ikan Termenung yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Gulai Ikan Kembung@Ikan Termenung memakai 12 bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
#goldenapron2020 #minggu31 Ikan kembung@ termenung ni paling mudah nak dapat kat pasar. Bila-bila masa boleh beli. Ikan ni jugak macam-macam menu boleh dibuat. Hari ni buat kari sebab nak cicah dengan Peknga @ Lempeng Kelapa.
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Gulai Ikan Kembung@Ikan Termenung:
- 10 ekor ikan kembung
- 4 sudu besar rempah kari ikan
- 1 cawan santan
- 2 cawan air
- 3 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu kecil Halba Campur
- 1 tangkai daun kari
- 2 sudu air asam jawa
- 4 sudu besar minyak masak
- 1 biji tomato (dibelah 4)
- 4 biji kacang bendi
Cara untuk menyiapkan Gulai Ikan Kembung@Ikan Termenung
- Panaskan minyak dan tumis bawang, halba campur dan daun kari. Bancuh serbuk rempah kari dengan satu cawan air dan masukkan ke dalam periuk. Masak rempah hingga mendidih dan pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa. Tuang santan dan 1 cawan air. Masak hingga kuah mendidih. Kalau nak kuah pekat, kurangkan air. Kalau nak kuah lebih cair, boleh tambah air.
- Setelah kuah mendidih, masukkan garam. Kemudian masukkan tomato dan kacang bendi. Biarkan selama 5 minit. Baru masukkan ikan kembung. Tak perlu kacau. Tapi pastikan ikan tenggelam di dalam kuah. Biar selama 5 minit lagi. Tutup api.
- Siap untuk dihidangkan.
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Gulai Ikan Kembung@Ikan Termenung yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!