Resep Kari Ikan Minyak Anti Gagal
Lagi mencari ide Resep Kari Ikan Minyak yang Enak Banget yang unik?, Resep Kari Ikan Minyak yang Lezat memang saat ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara membuat Resep Kari Ikan Minyak Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kari Ikan Minyak yang enak selayaknya punya aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kari Ikan Minyak, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Kari Ikan Minyak yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian spesial. Berikutnya merupakan gambar mengenai Kari Ikan Minyak yang bisa kalian jadikan ide.
Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Kari Ikan Minyak yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Kari Ikan Minyak menggunakan 13 jenis bahan dan 3 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.
#goldenapron2020 Ikan Minyak ni seakan ikan merah. Tak tahu pula kalau di daerah/tempat lain mungkin nama yang berbeza. Di rumah saya ni, kalau menu kari memang laku lagi-lagi kari ikan. Kalau suami saya dan anak dara saya mereka tak berapa gemar bahagian kepala ikan. Berbeza pula dengan saya dan anak bujang saya memang suka sangat bahagian kepala ikan. Anak bujang saya paling gemar makan mata ikan 👁🦈🐠🐟 Kalau ikan yang banyak tulang pula memang suami saya dan anak dara saya tak reti nak makan sebab sejenis yang malas nak buang tulang-tulang tu. Saya dan anak bujang juga yang “champion” 😂kadang tu saya terpaksa tolong buang tulang-tulang tu untuk suami dan anak dara sambil mulut saya pok pek pok pek 😂. Dah macam budak kecik dah mereka berdua tu 🤦🏻♀️
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Kari Ikan Minyak:
- 1 ekor ikan Minyak (3 kilo lebih)
- 1 labu bawang merah besar (hiris nipis)
- 4 biji bawang merah (hiris nipis)
- 5 ulas bawang putih (hiris nipis)
- 3 tangkai daun kari
- 3 sudu besar rempah tumis ikan
- 6 sudu besar membukit serbuk kari
- 3/4 cawan minyak masak
- 1/2 cawan air asam jawa
- 6 cawan air
- 2 sudu teh garam (ikut selera masing2)
- 2 sudu teh ajinomoto (ikut selera masing2)
- 8 atau lebih bendir
Cara membuat Kari Ikan Minyak
- Ikan dibersihkan dan dipotong ikut suka. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris, rempah tumis ikan, daun kari hingga kekuningan.
- Masukkan 1 cawan air dan serbuk kari, kacau rata hingga pecah minyak. Masukkan ikan dan 5 cawan air lagi, biar hingga ikan hampir masak masukkan jus asam jawa, garam dan ajinomoto. Kari ini saya tak guna santan. Kalau mahu menggunakan santan, boleh juga ikut selera masing-masing.
- Masukkan bendir dan kacau seketika, tutupkan api.
Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Kari Ikan Minyak yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!