Bagaimana Menyiapkan Pajeri Terung Tanpa Santan (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) yang Lezat Sekali

Pajeri Terung Tanpa Santan (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak)

Lagi mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Menyiapkan Pajeri Terung Tanpa Santan (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) Anti Gagal yang unik?, Resep Pajeri Terung Tanpa Santan (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak), Sempurna memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya sobat. orang-orang memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan membagikan panduan cara membuat Bagaimana Membuat Pajeri Terung Tanpa Santan (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) yang Enak Banget untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Pajeri Terung Tanpa Santan (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Pajeri Terung Tanpa Santan (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak), pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Pajeri Terung Tanpa Santan (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian istimewa. Selanjutnya adalah gambar berkaitan dengan Pajeri Terung Tanpa Santan (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) yang dapat kamu jadikan wawasan.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Pajeri Terung Tanpa Santan (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Pajeri Terung Tanpa Santan (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) memakai 12 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

#goldenapron2020 #SomethingToRemember #Tribute2ArwahMak Kegemaran keluarga turun temurun. Pajeri tanpa santan seperti yang selalu arwah mak buatkan. Mungkin tak sama sebiji rasa air tangan arwah mak, tapi air tangan Uchu ni pengubat rindu semua adik beradik terhadap air tangan arwah mak. Masing2 akan flashback kenangan bersama arwah ketika makan pajeri ni. Minggu terakhir sebelum arwah meninggalkan kami, Uchu sempat bawa arwah ke pasar tani. Mak kata nak beli sayur2. Mak beli banyak terung dan juga daun maman. Tak sempat mak masakkan sampai habis, masih berbaki terung dalam peti. Maman pula sempat mak jerukkan berbotol2. Rupanya, itulah mak nak tinggalkan jeruk maman kegemaran menantunya, husben Uchu. Baki terung arwah..sambil berlinangan air mata Uchu masak pajeri selepas seminggu dua arwah takde. Terungnya dah sedikit kecut. Semua ahli keluarga yang melihat pajeri terung yang di masak Uchu pada waktu itu, semuanya berlinangan air mata. Termasuklah bibik yang Uchu ambil untuk meneman arwah mak dan menjaga anak2 Uchu kerana Uchu bekerja. Sayu, pilu dan teramat rindu…😭😭 Hingga kini, kalau Uchu masak pajeri style arwah mak, Uchu akan masak lebih, bungkus bagi adik beradik terutamanya bulan Ramadan. Bekalan berbuka dan bersahur.

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Pajeri Terung Tanpa Santan (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak):

  1. 12 biji terung ungu pendek (belah tak putus) @ terung panjang kerat dan belah putus)
  2. 3 sb serbuk kari daging/ayam
  3. 1 sb serbuk kari ikan
  4. 1 sb cili kering kisar
  5. 1 sb kerisik
  6. 4 sb gula@secukup rasa
  7. Garam secukup rasa
  8. Rempah kasar: bunga lawang, kayu manis (optional)
  9. Bahan kisar
  10. 1 biji bawang besar
  11. 3 ulas bawang putih
  12. 1/2 inci halia

Langkah-langkah untuk menyiapkan Pajeri Terung Tanpa Santan (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak)

  1. Belah terung putus. Goreng dgn sedikit minyak. Jangan sampai lembik.
  2. Tumis bahan kisar,cili kering kisar dan rempah kari hingga pecah minyak. Masukkan gula. Biar gula caramelised, akan cantik warnanya.
  3. Masukkan kerisik. Tambah air sedikit sahaja supaya tumisan tidak terlalu pekat atau ikut lah nak berkuah lebih. Perasakan dengan garam.
  4. Tuangkan tumisan ke atas terung.
  5. P/s: pajeri ni rasa manis2 sikit..

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Pajeri Terung Tanpa Santan (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.