Cara Gampang Membuat Nasi Kari Ketam, Bisa Manjain Lidah
Sedang mencari inspirasi Resep Nasi Kari Ketam Anti Gagal yang unik?, Resep Nasi Kari Ketam Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya Anda. orang-orang memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan berbagi panduan cara memasak Resep Nasi Kari Ketam Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Nasi Kari Ketam yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Nasi Kari Ketam, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Nasi Kari Ketam yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan istimewa. Selanjutnya merupakan gambar mengenai Nasi Kari Ketam yang bisa Anda jadikan contoh.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Nasi Kari Ketam adalah 5 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Nasi Kari Ketam diperkirakan sekitar 1 jam 30 minit.
Baca Juga
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Nasi Kari Ketam yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Nasi Kari Ketam memakai 32 jenis bahan dan 9 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Nasi Kari Ketam. Boleh gantikan aym, daging, ikan atau seafood lain. Memang sedap. 💜 #goldenapron2020 #dapurfaafeefoo
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Nasi Kari Ketam:
- Bahan Nasi
- 2 cawan beras basmathi (basuh dan rendam 1/2 jam. Toskan dan bilas)
- 4 ekor ketam
- 4 biji telur rebus
- 1/2 cawan minyak masak
- 2 sudu butter
- 1 tangkai daun kari
- 2 pokok daun ketumbar (asingkan akar)
- 2 batang serai (ketuk)
- 2 biji tomato
- 4 sekawan (bunga cengkih, bunga lawang, pelaga & kayu manis)
- 2 helai daun bay
- 1 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 3 cawan air
- 1 paket kecil rempah kari ikan
- 1 sudu garam
- 1 sudu kecil gula
- 1 tin susu cair
- 1 biji terung (potong dadu)
- 2 biji lada hijau
- 2 sudu bawang goreng
- Bahan Acar/Selatah
- 1 batang timun jepun
- 1 biji tomato
- 1 biji bawang besar
- 2 biji lada besar hijau
- 3 biji cili api
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil gula
- 1/3 cawan jus limau
Cara membuat Nasi Kari Ketam
- Kisar bawang besar, bawang putih dan halia dengan 1/2 cawan air sampai lumat. Panaskan minyak dan butter. Tumis daun kari, serai, akar ketumbar, dan sebiji tomato didadu.
- Tambah daun bay dan 4 sekawan. Kacau sampai naik bau. Masukkan bahan kisar dan serbuk kari. Kacau sampi semua garing dan pecah minyak.
- Tambah 1/2 cawan air dan perasa dengan garam dan gula. Kacau dan biar mendidih.
- Masukkan susu cair. Kacau dan biar mendidih. Masukkan ketam dan terung. Kacau dan biarkan ketam 70% masak.
- Keluarkan ketam. Kacau dan bir kuah kering sedikit. Tambah beras dan 2 cawan air. Kacau sampai sebati.
- Susun semula ketam, belah 4 sebiji tomato dan tabur sekali dengan lada besar hijau.
- Letak daun ketumbar dan susun telur rebus. Kecilkan api, biar sehingga nasi masak.
- Sementara tunggu nasi masak. Buat acar. Gaul semua bahan sehingga sebati. Letak dalam peti sejuk.
- Bila nasi dah masak, tutup api. Keluarkan ketam dan telur. Gemburkan nasi. Hidangkan bersama acar tadi. Siap 💜
Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Nasi Kari Ketam yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!