Langkah Mudah untuk Menyiapkan Rebung Masak Lemak Cili Padi, Bisa Manjain Lidah
Sedang mencari inspirasi Cara Gampang Membuat Rebung Masak Lemak Cili Padi, Bisa Manjain Lidah yang unik?, Resep Rebung Masak Lemak Cili Padi, Lezat Sekali memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya sobat. orang-orang memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan sharing panduan cara menyajikan Resep Rebung Masak Lemak Cili Padi yang Lezat untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Rebung Masak Lemak Cili Padi yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Rebung Masak Lemak Cili Padi, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Rebung Masak Lemak Cili Padi yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian spesial. Seterusnya adalah gambar tentang Rebung Masak Lemak Cili Padi yang dapat Anda jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Rebung Masak Lemak Cili Padi adalah 1 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Rebung Masak Lemak Cili Padi yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Rebung Masak Lemak Cili Padi memakai 10 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.
Baca Juga
#goldenapron2020 Cook for one lah jadinya bila bahan yang ada pun sikit je. Rebung tu, saya ambil kat depan rumah saya ni je. Adalah 4 batang yang kecil. Bila dah dicuci & dipotong dapatlah lebih kurang ¾ cawan je (refer IG/ FB story) 😁 Saya ni tengah craving nak makan something yang pedas & simple. Jadi, masak lemak cili padi lah menu yang sesuai. Yang pasti, mengikut selera saya, pedas kawkaw. Adik saya pun tak sanggup nak makan 😅
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Rebung Masak Lemak Cili Padi:
- 1 biji bawang kecil (saiz 10 sen)*
- 10 biji cili padi*
- 1/2 inci kunyit*
- Secubit ikan bilis*
- 1 batang serai (saiz kecil)
- 1/2 keping asam gelugur
- 4 batang rebung (saiz kecil)/ ¾ cawan hirisan rebung
- 1/2 cawan air
- 1/2 cawan santan pekat
- Garam secukupnya
Cara untuk menyiapkan Rebung Masak Lemak Cili Padi
- Kupas kulit, cuci & hiriskan rebung.
- Didihkan air di dalam kuali. Rebus rebung sehingga empuk & bilas dengan air paip. - Kisar bahan-bahan bertanda *.
- Kisar bahan-bahan bertanda *.
- Masukkan bahan kisar ke dalam kuali bersama dengan serai & asam gelugur. Masak sehingga hilang bau cili.
- Masukkan pula rebung, air & santan. Kacau rata.
- Perasakan dengan garam. Biarkan seketika sehingga kuah mendidih. Sedia untuk dihidangkan.
Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Rebung Masak Lemak Cili Padi yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!