Langkah Mudah untuk Menyiapkan Masak Lemak Pucuk Keledek, Bayam Kecil Bersama Ubi, Bisa Manjain Lidah

Masak Lemak Pucuk Keledek, Bayam Kecil Bersama Ubi

Anda sedang mencari ide Bagaimana Membuat Masak Lemak Pucuk Keledek, Bayam Kecil Bersama Ubi yang Lezat Sekali yang unik?, Resep Masak Lemak Pucuk Keledek, Bayam Kecil Bersama Ubi yang Sempurna memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. orang-orang memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan sharing panduan cara menyajikan Resep Masak Lemak Pucuk Keledek, Bayam Kecil Bersama Ubi Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Masak Lemak Pucuk Keledek, Bayam Kecil Bersama Ubi yang enak selayaknya memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Masak Lemak Pucuk Keledek, Bayam Kecil Bersama Ubi, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Masak Lemak Pucuk Keledek, Bayam Kecil Bersama Ubi enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan spesial. Selanjutnya adalah gambar seputar Masak Lemak Pucuk Keledek, Bayam Kecil Bersama Ubi yang dapat sobat jadikan wawasan.

Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Masak Lemak Pucuk Keledek, Bayam Kecil Bersama Ubi sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa menyiapkan Masak Lemak Pucuk Keledek, Bayam Kecil Bersama Ubi memakai 9 jenis bahan dan 10 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

#cookpadmalaysia Lama tak merasa sayur masak lemak. Ke pasaraya pagi tadi tengok ada dijual ubi keledek Jepun, pucuk ubi bersama sayur bayam kecil ambillah 1 bungkus setiap satu.Kebetulan ada 1/2 keping lebihan ikan tenggiri goreng semalam,bersama bahan lain,dapatlah masak sayur lemak hari ini. Sedapnya!berselera makan nasi hari ini,alhamdulillah....

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Masak Lemak Pucuk Keledek, Bayam Kecil Bersama Ubi:

  1. 1/2 mangkuk kecil isi ikan goreng lebihan semalam
  2. 5 biji bawang merah
  3. 1 camca teh lada hitam
  4. 3 1/2 cawan air
  5. 1 kotak kecil santan Ayam Brand
  6. 1 1/2 camca teh garam himalaya
  7. 1 bungkus bayam kecil
  8. 1 bungkus pucuk ubi keledek Jepun
  9. 5 biji ubi keledek Jepun siap direbus 3/4 masak

Cara untuk menyiapkan Masak Lemak Pucuk Keledek, Bayam Kecil Bersama Ubi

  1. Sediakan bahan-bahannya.
  2. Cuci bersih pucuk ubi dan bayam kecil.Ambil daun muda dan batang yang lembut sahaja.Ketepikan.
  3. Kupas kulit ubi keledek rebus,potong bulat.Ketepikan.
  4. Masukkan bawang merah,isi ikan,lada hitam ke dalam blender.
  5. Masukkan setengah bahagian air.Kisar kasar.
  6. Panaskan bahan kisar dalam kuali @ periuk.Masukkan baki air.Masak hingga menggelegak.
  7. Masukkan santan,kacau sekali-sekali hingga menggelegak (kacau supaya santan tidak bergentel).
  8. Masukkan ubi keledek rebus.Masak hiingga ubi empuk,masukkan garam himalaya.Kacau rata.
  9. Masukkan pucuk bayam kecil bersama pucuk ubi.Masak sebentar lagi.Seimbangkan rasa.Masukkan hirisan lada merah dan lada hijau.Tutup api.Siap.
  10. Hidangkan.Sedap dimakan bersama nasi putih.Lauk sampingan lain - cadangan:ikan cencaru sumbat,sambal belacan dan ayam goreng.

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Masak Lemak Pucuk Keledek, Bayam Kecil Bersama Ubi yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi dalam berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.