Resep Kari kepala ikan style mama, Lezat
Lagi mencari inspirasi Bagaimana Menyiapkan Kari kepala ikan style mama Anti Gagal yang unik?, Resep Kari kepala ikan style mama yang Menggugah Selera memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya Anda. orang-orang memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. nah kali ini saya akan membagikan tutorial cara memasak Cara Gampang Membuat Kari kepala ikan style mama, Lezat Sekali untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Kari kepala ikan style mama yang enak selayaknya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Kari kepala ikan style mama, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Kari kepala ikan style mama yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan istimewa. Selanjutnya merupakan gambar mengenai Kari kepala ikan style mama yang dapat kamu jadikan wawasan.
Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Kari kepala ikan style mama yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Kari kepala ikan style mama memakai 20 bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Kari kepala ikan style mama:
- Bahan tuk ditumbuk
- 3 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 5 tangkai cili api kg / cili padi
- Bahan tuk memasak
- 1 kepala ikan dibelah 2 ikut lah nk guna ikan apa pn tkpa.
- 2 tangkai daun kari
- 1 biji bawang besar dibelah bulat2
- 1 bungkus Bendi
- 2 biji tomato
- Kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih,buah pelaga
- 1 sudu halba campur
- 1/2 kotak santan lg sedap gna santan fresh
- 1 peket rempah kari ikan
- 1 sudu serbuk cili
- 1 sudu serbuk ketumbar
- 1 cawan air asam jawa
- Air ikut lah nk kuah tak cair sgt kurngkan air
- Cili merah besar belah 2 tmbahan untk bg meriah skit
Langkah-langkah membuat Kari kepala ikan style mama
- Tumbuk geng2 ni jgan smpai halus sgt..
- Tumis bahan2 yg ditumbuk td smpai kuning2 skit, msukan geng2 kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, cengkih, skli halba cmpur. Tumis smpai naik bau.
- Guna sepeket rempah kari cmpur serbuk cili 1 sudu skli 1 sudu serbuk ketumbar
- Campuran td gaul smpai rata tmbah air skit bg jd mcm dlam gmbar ni, baru msuk dalam kuali masak smpai pecah minyak
- Bla dh pecah minyak msukan air asam jawa kacau2 smpai sebati msukan santan setengah kotak klau nk lbih rasa rempah, tp klau nk rsa lebih lemak lebihkan santan ikut selera hangpa naa.. Cheq penang mai kari kena pior tu santan kasi kurng he2.. Bru mkan peluh2 manja kuaq..
- Bila dh mendidih bru masukn ikan gaul2kan bg sekata ttup kuali bg ikan resap rmpah2 td bru sempoi
- Lpas lbih kurng 5 minit tutup kuali td. Buka balik pastu msukan bendi, tomato dgn bawang yg dh ptong2 td.. Gaul sekata plan2 tkut ikan hancur.. Msukan gram jga perasa secukup rasa, ttup smula kuali tunggu smpai bendi msak boleh ttup api hidangkan..
- Alhamdulillah kari dh msak bila bendi dh lembut boleh lah hidangkan.. Sedap bila mkan tengah panas2 dgn nasi bru lpas msak.. Terbaik.. Slmat mencuba..
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Kari kepala ikan style mama yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!