Cara Gampang Membuat Gulai Ikan homemade rempah Mak Ngah Anti Gagal
Anda sedang mencari inspirasi Resep Gulai Ikan homemade rempah Mak Ngah Anti Gagal yang unik?, Langkah Mudah untuk Menyiapkan Gulai Ikan homemade rempah Mak Ngah yang Lezat Sekali memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara memasak Langkah Mudah untuk Menyiapkan Gulai Ikan homemade rempah Mak Ngah, Sempurna untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Gulai Ikan homemade rempah Mak Ngah yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Gulai Ikan homemade rempah Mak Ngah, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Gulai Ikan homemade rempah Mak Ngah yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian spesial. Selanjutnya adalah gambar berkaitan dengan Gulai Ikan homemade rempah Mak Ngah yang bisa kalian jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Gulai Ikan homemade rempah Mak Ngah adalah 4 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Gulai Ikan homemade rempah Mak Ngah yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Gulai Ikan homemade rempah Mak Ngah memakai 24 bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Baca Juga
Homemade rempah oleh mak yang sedap dan senang dibuat. Kalau dulu-dulu mak akan giling rempah sampai betul-betul halus, lagi sedap rasanya. Tapi sekarang ni kita boleh pakai blender aje.
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Gulai Ikan homemade rempah Mak Ngah:
- Bahan 1 - Bahan Rempah, Rendam dalam air semalaman dan kisar
- 3 sudu kecil rempah biji
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu kecil halba
- Bahan 2 - Kisar bersama bahan 1
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 4 sudu besar minyak
- 1 sudu kecil serbuk kunyit / 2 inci kunyit hidup
- 10 tangkai cili kering
- 2 sudu kecil asam jawa
- Bahan 3 - Bahan kering untuk menumis
- 1/2 sudu kecil halba campur
- 2-3 tangkai daun kari
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- Bahan 4 - Ikan
- 1/2-1 kilo ikan - ikut selera
- Atau 6 ekor ikan kembong
- Bahan 5 - Bahan2 lain dan untuk perasa
- 1 cawan pati santan
- 2 cawan air kosong
- Gula secukup rasa
- Garam secukup rasa
Cara untuk menyiapkan Gulai Ikan homemade rempah Mak Ngah
- Panaskan minyak dam tumis “bahan 3” sehingga naik bau.
- Masukkan “bahan 1 & 2”, tumis sehingga rempah masak, pecah minyak dan mengeluarkan bau wangi.
- Masukkan air dan masak sampai mendidih.
- Masukkan santan dan masak dengan api perlahan hingga mendidih.
- Masukkan ikan. Masak hingga ikan empuk. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Dah siap!!!
Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Gulai Ikan homemade rempah Mak Ngah yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi dalam berjualan makanan. Selamat mencoba!