Resep Cencaru Sumbat Sambal Style Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak), Bikin Ngiler

Cencaru Sumbat Sambal Style Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak)

Lagi mencari ide Resep Cencaru Sumbat Sambal Style Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak), Lezat Sekali yang unik?, Langkah Mudah untuk Menyiapkan Cencaru Sumbat Sambal Style Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. orang-orang memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. nah kali ini saya akan sharing tutorial cara menyiapkan Resep Cencaru Sumbat Sambal Style Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak), Menggugah Selera untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Cencaru Sumbat Sambal Style Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Cencaru Sumbat Sambal Style Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak), mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Cencaru Sumbat Sambal Style Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan spesial. Seterusnya merupakan gambar mengenai Cencaru Sumbat Sambal Style Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) yang bisa kamu jadikan ide.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Cencaru Sumbat Sambal Style Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Cencaru Sumbat Sambal Style Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) menggunakan 12 jenis bahan dan 9 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

#SomethingToRemember #Tribute2ArwahMak Ikan cencaru sumbat sambal simple kegemaran kami adik-beradik sejak zaman kanak2 lagi..cuma masa budak2 kami semua mmg tak suka sambal bercampur kelapa atau serai. Sambal biasa yg cukup luar biasa bagi kami semua. Arwah mak seorang ibu tunggal selepas arwah meninggal dunia sejak Uchu berumur 3 tahun lagi. Menggunakan tulang empat keratnya, kami adik beradik tidak pernah berlapar mahupun tidak pernah ke sekolah tanpa duit belanja. Sebelum pergi kerja, arwah akan tinggalkan kami lauk siap dimasak untuk makan pulang sekolah. Pulang kerja pula, arwah bergegas untuk sediakan makan malam untuk kami semua.. Kini ikan cencaru sumbat sambal ini sudah menjadi kegemaran anak2 Uchu dan anak2 saudara juga. Setiap kali makan ikan ni, mesti Uchu bercerita pada anak2 tentang arwah nenek mereka. Arwah meninggalkan mereka ketika cucunya masih kecil dan ada juga yang tak sempat mengenali arwah. Pengorbanan dan kasih sayangmu disanjung tinggi wahai ibu..till we meet again in heaven..Inshaallah. 😔

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Cencaru Sumbat Sambal Style Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak):

  1. Bahan lumur ikan
  2. 5 ekor ikan cencaru
  3. 1 sb serbuk kunyit
  4. 1 st garam
  5. Bahan sambal
  6. 1 biji bawang merah:saiz besar (dikisar)
  7. 1 inci halia (dikisar)
  8. 3 ulas bawang putih (dikisar)
  9. 3 sb cili kisar (suka pedas,lebihkan)
  10. 1/2-1 sb asam jawa (dibancuh air) @ 5 sb cuka
  11. 4 sb gula perang/gula kelapa
  12. 1 st garam

Cara untuk membuat Cencaru Sumbat Sambal Style Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak)

  1. Ikan cencaru dibelah bahagian tengah belakang.
  2. Gunting bhgn insang dan buang tanpa putuskan bahagian luarnya. Keluarkan perut ikan daripada bahagian atas yang dibelah. Cuci bersih.
  3. Gaul ikan dengan garam dan kunyit di bahagian luar dan dalamnya.
  4. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
  5. Tambahkan gula dan garam. Masak lagi sehingga sambal agak kering dan garing. (Biar rasa masam manis)
  6. Tapis sambal supaya minyak berlebihan ditos keluar.
  7. Sumbatkan sambal ke dalam ikan.
  8. Hentak sedikit ikan supaya lebih banyak sambal boleh disumbat.
  9. Goreng ikan sehingga masak dalam minyak panas paras separuh ikan sahaja supaya sambal tidak terkeluar. Terbalikkan ke sebelah lagi, goreng sehingga ikan masak.

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Cencaru Sumbat Sambal Style Mak (Something To Remember: Tribute To Arwah Mak) yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.