Resep Sardin Kari, Sempurna
Lagi mencari ide Resep Sardin Kari yang Sempurna yang unik?, Resep Sardin Kari yang Menggugah Selera memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya sobat. orang-orang memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan sharing panduan cara memasak Resep Sardin Kari Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Sardin Kari yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Sardin Kari, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Sardin Kari yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian istimewa. Seterusnya merupakan gambar tentang Sardin Kari yang dapat Anda jadikan wawasan.
Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Sardin Kari sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa membuat Sardin Kari menggunakan 12 bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.
Saya terus teringat resipi sardin kari untuk tema fun kali ini yang bermula huruf ‘S’. Resipi ini dikongsikan oleh ex-bos (thank you Sir) saya dan telah menjadi kegemaran kami sekeluarga. Kami selalu nikmati menu ini di pejabat. My ex-bos akan bagi duit untuk saya beli bahan-bahan untuk dimasak di rumah. Resipi ini enak dimakan bersama roti dan jika disimpan bermalam dan dimakan keesokannya ,wow , akan lebih sedap lagi. Cuba ya!
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Sardin Kari:
- 1 tin sardin cap ayam tin leper(saya guna tin tinggi sebab tak jumpa jenis tin leper)
- 1 cawan air
- masing-masing dalam bilangan1 : terung, kentang, kacang panjang, tomato semua dipotong (kalau ada terung India bulat lagi sedap)
- 1 cili merah dihiris
- 1 inci halia dihiris
- 1 bawang merah dan bawang putih dihiris
- 1 sudu kecil kari ikan
- sedikit halba dan biji sawi (optional)
- segengam asam jawa dicampur 1 cawan air
- secubit garam
- 1 tangkai daun kari
- 2 sudu minyak masak
Cara untuk menyiapkan Sardin Kari
- Tumis halba dan biji sawi serta masukkan daun kari. Dah wangi masukkan bawang merah, bawang putih dan halia.
- Masukkan kari ikan campur sedikit air dan tumis lagi. Masukkan sos sardin dan air asam jawa. Masukkan kentang dan terung dan tutup pan hingga kentang masak.
- Apabila kentang masak boleh dimasukkan kacang panjang, tomato, cili merah dan isi sardin. Hati-hati jangan sampai sardin hancur. Renih sekejap dan tutup api. Sedia untuk dihidang bersama roti atau nasi putih. Saya lebih suka makan bersama roti.
Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Sardin Kari yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!