Bagaimana Membuat Puff Kari Ayam, Menggugah Selera
Lagi mencari ide Resep Puff Kari Ayam, Menggugah Selera yang unik?, Resep Puff Kari Ayam, Menggugah Selera memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya Anda. para netizen memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan berbagi tutorial cara menyajikan Resep Puff Kari Ayam Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Puff Kari Ayam yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Puff Kari Ayam, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Puff Kari Ayam enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian istimewa. Next adalah gambar seputar Puff Kari Ayam yang bisa sobat jadikan inspirasi.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Puff Kari Ayam adalah 4 sajian. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Puff Kari Ayam diperkirakan sekitar 1 jam.
Baca Juga
Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Puff Kari Ayam yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Puff Kari Ayam menggunakan 18 bahan dan 10 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
Since sekolah pun dah bukak balik. Makanya bermula rutin yg x pernH habis iaitu main masak2. Last time order je makanan kantin sebab nak cuba dulu. Agaknye xmenepati citarasa so kali ni anak2 nak mama prep kan pulak bekalan utk ke sekolah. Ok bos kecik! Mama sedia berkhidmat. Bekalan untuk anak2 bawak ke sekolah. Semalam dah buatkan sandwich ala subway. Hari ni anak2 mintak nak puff pulak. Ok done wahai anak2.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Puff Kari Ayam:
- Kulit pastry 10 sheet
- Bahan Inti Kari Ayam
- 300 gm isi ayam potong dadu
- 2 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 1 sudu besar serbuk kari ayam
- 1 sudu besar serbuk kari ikan
- 2 sudu besar ciliboh
- 1/2 kerek gula melaka
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar asam jawa
- 1 cawan air
- 1 tangkai daun kari
- Garam
- Bahan Pastry:
- 10 keping kulit pastry
- 1 biji kuning telur utk sapu d permukaan telur
Langkah-langkah membuat Puff Kari Ayam
- Tumis bawang putih dan bawang merah dan daun kari sehingga wangi.
- Masukkan pula ciliboh dan bancuhan serbuk kari ayam dan ikan. Masak hingga naik bau.
- Kemudian masukkan isi ayam kacau sehingga masak.
- Masukkan pula air asam jawa sos tomato dan sos tiram kacau rata.
- Akhir sekali masukkan air dan perasakan dengan garam dan gula.
- Panaskan oven 180c selama 10minit.
- Sediakan kulit pastry sudukan inti ke dlm kulit pastry.
- Sapukan dengan telur kuning. Utk bahagian tepi tekan sedikit dengan garfu.
- Bakar selama 20 hingga 25minit atau sehingga puff kelihagan menggelembong kembang.
- Siap!
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Puff Kari Ayam yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!