Bagaimana Menyiapkan Masak Lemak Cili Api Jenahak Anti Gagal

Masak Lemak Cili Api Jenahak

Anda sedang mencari ide Resep Masak Lemak Cili Api Jenahak Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Masak Lemak Cili Api Jenahak, Enak Banget memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya Anda. para netizen memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan sharing tutorial cara menghidangkan Cara Gampang Membuat Masak Lemak Cili Api Jenahak, Bisa Manjain Lidah untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Masak Lemak Cili Api Jenahak yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Masak Lemak Cili Api Jenahak, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Masak Lemak Cili Api Jenahak enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian istimewa. Seterusnya adalah gambar tentang Masak Lemak Cili Api Jenahak yang bisa kamu jadikan contoh.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Masak Lemak Cili Api Jenahak adalah 5 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Masak Lemak Cili Api Jenahak diperkirakan sekitar 25 minit.

Baca Juga

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Masak Lemak Cili Api Jenahak yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Masak Lemak Cili Api Jenahak menggunakan 13 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

#1post1hopev2 Antara menu kegemaran keluarga. Jarang buat ikan jenahak. Bila suami pergi pasar, teringin pula sebab ikan segar dan agak murah. Selalunya buat ikan tongkol atau kembong. Cara Kak Lat lain sikit. Kak Lat tumis dulu ramuan tumbuk.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Masak Lemak Cili Api Jenahak:

  1. 1 ekor ikan jenahak
  2. 200 ml santan kotak Kara
  3. 2 keping asam gelugor
  4. 2 helai daun kunyit
  5. 2 batang serai
  6. 2 helai daun limau purut
  7. 1 cawan air
  8. 2 sudu makan minyak
  9. 1 sudu teh garam (secukup rasa)
  10. Bahan A - Ditumbuk
  11. 15 tangkai cili api
  12. 3 ulas bawang merah
  13. 2 ketul kunyit

Langkah-langkah membuat Masak Lemak Cili Api Jenahak

  1. Sediakan bahan-bahan.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan serai.Tambah sedikit air.
  3. Masukkan santan dan air. Masak dengan api perlahan dan sentiasa dikacau supaya tidak pecah minyak.
  4. Masukkan asam keping.
  5. Seterusnya, masukkan ikan, daun kunyit yang disimpul atau dihiris dan daun limau purut.
  6. Perasakan garam. Siap.
  7. Sedia dihidang.

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Masak Lemak Cili Api Jenahak yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.