Langkah Mudah untuk Membuat Lampam Masak Lemak Cili Api, Lezat
Sedang mencari inspirasi Resep Lampam Masak Lemak Cili Api yang Lezat Sekali yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Lampam Masak Lemak Cili Api, Menggugah Selera memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. para netizen memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan panduan cara membuat Resep Lampam Masak Lemak Cili Api, Lezat untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Lampam Masak Lemak Cili Api yang enak selayaknya memiliki aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Lampam Masak Lemak Cili Api, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Lampam Masak Lemak Cili Api enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan spesial. Seterusnya merupakan gambar tentang Lampam Masak Lemak Cili Api yang bisa Anda jadikan wawasan.
Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Lampam Masak Lemak Cili Api sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat membuat Lampam Masak Lemak Cili Api menggunakan 8 jenis bahan dan 9 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
#goldenticket #cookpadmy1stbday #Penang Sangat teruja setelah join cookpad selama hampir setahun ini. Banyak resepi dapat dikongsi bersama. Baik kuih-muih, lauk-pauk, jajan, minuman dan bermacam lagi. Bukan setakat itu sahaja malah dapat berkenalan dengan ramai pakar2 masakan seluruh tanahair. Paling seronok bila cookpad memberi cenderahati sebagai penghargaan dalam perkongsian resepi ini. Saya doakan semoga cookpad terus maju dan berkembang. HAPPY BIRTHDAY COOKPAD MALAYSIA. Hari ini saya kongsikan lampam masak lemak cili api. Masakan popular di negeri Pahang Darulmakmur dan juga di Negeri Sembilan Darul Khusus. Disebabkan harga bawang yg amat tinggi sekarang ini masakan ini amat sesuai dimasak. Masakan tanpa bawang dan amat sedap. Jom kita lihat resepinya.
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Lampam Masak Lemak Cili Api:
- 3 ekor ikan lampam
- 30 biji cili api
- 2 batang serai
- 3 keping asam gelugur
- 2 cawan santan pekat
- 1 sudu serbuk kunyit
- 3 ulas bawang putih
- Garam secukup rasa
Langkah-langkah membuat Lampam Masak Lemak Cili Api
- Sediakan bahan2 di atas
-
- Masukkan ikan, serai yg telah diketuk, bawang putih yg diracik nipis, garam, asam keping dan serbuk kunyit ke dalam periuk yg sesuai.
- Kisar cili api bersama santan.
- Tuangkan santan dan cili yg dikisar ke dalam periuk.
- Pasang api.
- Selalu menimbuk atau mengacau kuah supaya tidak meruap.
- Masak sampai mendidih dan ikan masak.
- Siap dan boleh dihidangkan bersama nasi putih.
Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Lampam Masak Lemak Cili Api yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!