Langkah Mudah untuk Membuat Kobis Masak Lemak yang Lezat Sekali
Anda sedang mencari ide Resep Kobis Masak Lemak yang Lezat yang unik?, Resep Kobis Masak Lemak yang Sempurna memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan berbagi tutorial cara memasak Resep Kobis Masak Lemak Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Kobis Masak Lemak yang enak selayaknya memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kobis Masak Lemak, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Kobis Masak Lemak yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan istimewa. Next merupakan gambar seputar Kobis Masak Lemak yang dapat kamu jadikan contoh.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Kobis Masak Lemak adalah 2 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Kobis Masak Lemak diperkirakan sekitar 20 minit.
Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Kobis Masak Lemak sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Kobis Masak Lemak memakai 5 bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
#goldenapron2020 #minggu26 Resipi masak lemak kobis yang ringkas dan mudah.
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Kobis Masak Lemak:
- 200 g kobis, dihiris
- 1 ulas bawang merah,dihiris
- 1 sudu kecil pati ikan bilis
- 2 ulas cili padi, dihiris
- 2 cawan santan cair
Langkah-langkah membuat Kobis Masak Lemak
- Masukkan santan ke dalam periuk. Saya gunakan santan kotak dalam anggaran 1 sudu besar dan bancuhkan dengan 2 cawan air. Tidak perlu tunggu hingga mendidih, terus masukkan bawang dan pati ikan bilis. Kacau. Oleh kerana pati ikan bilis agak masin,maka saya tidak masukkan garam.
- Apabila santan telah mendidih, masukkan kobis dan cili padi. Cili padi boleh digantikan dengan 1/2 biji lada merah dihiris jika anda tidak mahu terlalu pedas. Kacau dalam anggaran 5-7 minit. Siap.
- Hidangan ini enak dimakan panas-panas dan digandingkan dengan sambal belacan. Selamat mencuba.
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Kobis Masak Lemak yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!