Resep Sambal Hitam Anti Gagal

Sambal Hitam

Anda sedang mencari ide Cara Gampang Menyiapkan Sambal Hitam yang Lezat Sekali yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Sambal Hitam yang Lezat Sekali memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan sharing panduan cara memasak Resep Sambal Hitam yang Sempurna untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Sambal Hitam yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Sambal Hitam, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Sambal Hitam enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian istimewa. Seterusnya adalah gambar berkaitan dengan Sambal Hitam yang dapat Anda jadikan wawasan.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Sambal Hitam adalah Sepinggan kecil. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Sambal Hitam diperkirakan sekitar 3-4 jam.

Baca Juga

Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Sambal Hitam sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa menyiapkan Sambal Hitam memakai 8 bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Sejenis sambal yang simple tapi memang buatkan nasi bertambah-tambah bila dimakan. Saya membesar di Johor, memang tak pernah tahu kewujudan sambal hitam makanan tradisi Pahang ni. Bila kakak saya bertemu jodoh dengan orang Pahang, suatu hari dia bawa oleh-oleh sambal hitam hasil masakan iparnya. Pertama kali saya cuba makan dengan nasi, wah.. sedapnyaaaa! Sejak dari tu saya suka beli sambal hitam dari mana-mana penjual untuk lauk standby jika saya tak sempat memasak. Nasi panas-panas, hidang dengan telur dadar dan sambal hitam, memang terangkat! Kali ini saya pertama kali cuba buat sambal hitam sendiri. Tempoh hari, jiran sebelah beri seplastik belimbing buluh yang dibawa dari kampung. Kebetulan lalu pula resepi sambal hitam di facebook. Bahan-bahannya pun cukup semua ada di dapur. Saya pun cuba, alhamdulillah menjadi! Bahan-bahannya memang bahan-bahan biasa di dapur (kecuali belimbing buluh), dan mudah je memasaknya. Cuma perlukan masa yang agak lama untuk memasak. Jom, cuba resepi Sambal Hitam! #DariDapurNuraliyahMn #masakringkasringkasje

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Sambal Hitam:

  1. 30-40 biji belimbing buluh
  2. 1 periuk air bertapis
  3. 1/2 genggam ikan bilis
  4. 10 biji cili burung/cili api (jika suka pedas, tambahkan cili)
  5. 2 biji bawang besar
  6. 1-2 sudu kecil garam bukit
  7. 1 sudu raw cane sugar
  8. Minyak masak untuk menumis

Langkah-langkah untuk membuat Sambal Hitam

  1. Rebuskan belimbing buluh selama 3-4 jam supaya sambal tahan lama. (Saya rebus hanya 2 jam sahaja sebab tak sanggup tunggu lama 😂) Toskan airnya.
  2. Kisarkan bawang, cili padi dan ikan bilis dengan suku cawan air.
  3. Di dalam kuali, masukkan kira-kira 7 sudu minyak masak dan tumiskan bahan kisar sampai pecah minyak. Masukkan belimbing.
  4. Gaulkan sambil lenyekkan belimbing. Teruskan memasak dengan gaulkan sekejap-sekejap, jangan biar hangus. Mula-mula sambal berwarna cerah. Selepas 10-15 minit, sambal akan mula bertukar gelap. Perasakan dengan garam dan gula. Masakkan sambal kira-kira 20 minit dan menjadi hitam.

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Sambal Hitam yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.