Bagaimana Membuat Pegaga dan labu masak lemak Anti Gagal

Pegaga dan labu masak lemak

Anda sedang mencari ide Cara Gampang Menyiapkan Pegaga dan labu masak lemak Anti Gagal yang unik?, Resep Pegaga dan labu masak lemak, Lezat Sekali memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara membuat Cara Gampang Membuat Pegaga dan labu masak lemak Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Pegaga dan labu masak lemak yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Pegaga dan labu masak lemak, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Pegaga dan labu masak lemak yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian spesial. Seterusnya merupakan gambar seputar Pegaga dan labu masak lemak yang dapat Anda jadikan contoh.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Pegaga dan labu masak lemak adalah 2 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Pegaga dan labu masak lemak diperkirakan sekitar 30 minit.

Baca Juga

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Pegaga dan labu masak lemak yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Pegaga dan labu masak lemak menggunakan 9 bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

#goldenapron2020 #minggu23 Kelmarin semasa di pasar malam,ternampak daun pegaga ni terus beli 2 ikat.Terbayang nak lawankan dengan sambal belacan kekononnya. Tup-tup ternampak pulak labu.Erm..terus ambik labu dah lupa terus nak lawankan pegaga dengan sambal belacan.Sebabnya,dah terbayang nak masak menu lemak pegaga dan dicampur labu di dalamnya. Ayuh lihat resepi mudah tapi sedap ni.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Pegaga dan labu masak lemak:

  1. 2 ikat Daun Pegaga
  2. 100 gram Labu - potong kiub
  3. 1 kotak Santan
  4. 1 biji Bawang Merah
  5. 1 ulas Bawang Putih
  6. 5 biji Cili Padi
  7. 10 gram Ikan bilis
  8. 1/2 cawan air untuk merebus labu
  9. 1/2 cawan air untuk ditambah dengan santan

Cara membuat Pegaga dan labu masak lemak

  1. Sediakan bahan-bahan yang diperlukan.
  2. Masukkan bawang merah,bawang putih,cili padi dan ikan bilis ke dalam lesung batu.Tumbuk hingga lumat,ketepikan.
  3. Masukkan labu ke dalam periuk.Tuangkan air dan jerang hingga labu empuk (dalam 3 minit).
  4. Kemudian,masukkan bahan tumbuk dan gaul sebentar.Masukkan pula daun pegaga.
  5. Apabila daun pegaga telah layu sedikit,masukkan santan dan sedikit lagi air(ikut kepekatan yang anda suka).Didihkan sebentar dan masukkan garam.
  6. Renehkan sebentar.Rasa masinnya.Jika sudah puashati,bolehlah ditutup apinya dan dihidang.
  7. Tips : ketika memasak lauk yang menggunakan santan,pastikan memasak menggunakan api yang sederhana besar bagi mengelakkan santan pecah.

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Pegaga dan labu masak lemak yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.