Resep Pucuk & Labu Masak Lemak yang Enak Banget
Anda sedang mencari ide Langkah Mudah untuk Membuat Pucuk & Labu Masak Lemak yang Enak yang unik?, Resep Pucuk & Labu Masak Lemak, Bikin Ngiler memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan membagikan panduan cara menghidangkan Cara Gampang Menyiapkan Pucuk & Labu Masak Lemak Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Pucuk & Labu Masak Lemak yang enak harusnya sih memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Pucuk & Labu Masak Lemak, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan Pucuk & Labu Masak Lemak yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan spesial. Selanjutnya adalah gambar tentang Pucuk & Labu Masak Lemak yang bisa kalian jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Pucuk & Labu Masak Lemak adalah 4-5 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Pucuk & Labu Masak Lemak diperkirakan sekitar 30minit.
Baca Juga
Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Pucuk & Labu Masak Lemak yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Pucuk & Labu Masak Lemak menggunakan 10 bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.
#goldenapron2020 #mingguke14 Kelmarin, pulang dari Kuala Kangsar saya singgah ke Cameron Highland. Niat ke sana hanya ingin membeli Teh Hijau sahaja. Kelasss kau Jah, pergi sana semata-mata nak beli Teh Hijau. Macam kat Subang Jaya tak ada Teh Hijau. Sambil tu beli la sedikit sayur. Sapa tak geram bila tengok sayur yang segar pelbagai jenis terpampang depan mata. Ye tak? Tapi saya beli sikit je sebab sayur mana boleh disimpan lama. Nanti layu dah jadi satu pembaziran. Sempatlah saya ambil 2 ikat Pucuk Labu dan beberapa jenis sayur lain. Yang pentingnya suami saya datang bersama sebiji labu berwarna hijau pekat entah dari celah mana. Dia kata labu ni macam special sikit. Itu lah orang lelaki, macam-macam alasan kau bagi. Cakap je la nak makan labu. Tak Ada special-specialnya. Saya dah fikir siap-siap masa dalam perjalanan pulang ke rumah. Pucuk labu tu saya nak masak bersama labu. Lepas tu mesti kena ada sambal belacan, berulam petai dan juga ikan goreng garing-garing. Hah tu dah cukup boleh mengakibatkan berat menjadi fatal. Tak kisah lah fatal ke tak berat badan tu. Makan sikit-sikit sudahlah. Hmmmm ye la tu sikit. Dah lah Jah.. mak nak makan dah ni. Selamat mencuba!!
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Pucuk & Labu Masak Lemak:
- 1/2 biji labu (Anggaran 400gram)
- 1 cekak Pucuk Labu
- 4 biji bawang merah kecil
- 5 ulas bawang putih
- 1 sudu besar ikan bilis
- 1 sudu kecil garam
- 1/3 sudu kecil lada hitam (kisar kasar)
- 2 sudu kecil serbuk secukup rasa maggi
- 1 1/2 kotak kecil santan
- 3 cawan air
Langkah-langkah untuk membuat Pucuk & Labu Masak Lemak
- Sediakan bahan-bahan. Siang Pucuk Labu dan kupas kulit labu. Tumbuk lumat bawang merah, bawang putih dan juga ikan bilis.
- Dalam periuk, masukkan labu dan juga bahan-bahan yang ditumbuk tadi. Tuangkan air. Masak sehingga labu menjadi sedikit lembut. Lebih kurang 5-6 minit.
- Tuangkan santan, masukkan juga garam dan juga serbuk secukup rasa maggi. Gaul sebati dan biarkan kuah mendidih. Pastikan api sederhana kecil dan santan tidak pecah ya.
- Bila kuah mulai mendidih, masukkan pucuk labu. Sebatikan dan biarkan pucuk labu lembut. Mati kan api. Siap di hidangan!
Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Pucuk & Labu Masak Lemak yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi ide untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!