Resep Sambal Goreng Jawa Anti Gagal
Sedang mencari inspirasi Resep Sambal Goreng Jawa Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Membuat Sambal Goreng Jawa Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan sharing panduan cara menyajikan Bagaimana Menyiapkan Sambal Goreng Jawa, Enak untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Sambal Goreng Jawa yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Sambal Goreng Jawa, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Sambal Goreng Jawa enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian istimewa. Berikutnya adalah gambar seputar Sambal Goreng Jawa yang dapat Anda jadikan wawasan.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Sambal Goreng Jawa adalah 5 hidangan. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Sambal Goreng Jawa sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat menyiapkan Sambal Goreng Jawa menggunakan 20 bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
Baca Juga
Sewaktu saya kanak-kanak, saya tak berapa reti makan masakan Jawa. Mak saya berketurunan Minang, jadi masakan Mak saya biasanya masak lemak ataupun sambal. Tapi, selepas kami sekeluarga berpindah ke kampung Abah di Batu Pahat, saya mula biasakan diri dengan menu tradisi masyarakat setempat, terutamanya Jawalah sebab Abah saya Jawa. Salah satu menu masyarakat Jawa yang saya suka adalah Sambal Goreng, atau biasa dipanggil Sambal Goreng Jawa. Sambal goreng ini biasanya dihidang sebagai salah satu lauk wajib dalam nasi ambeng. Dulu, sambal goreng ni jika saya teringin nak makan, kenalah tunggu kenduri. Bila dah berkahwin dan merantau, rasa sukar pula nak cari sambal goreng yang kena dengan selera. Jadi, beberapa tahun lepas, saya cuba mencari resepi di internet. الØمدلله jumpa yang mudah dan berkenan dengan selera kami sekeluarga dari suami sampailah anak-anak. Resepi ini saya ada olah sedikit supaya tak pedas sangat. Jom, ikuti resepi Sambal Goreng Jawa. #goldenapron #bonussoya #DariDapurNuraliyahMn #masakringkasringkasje
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Sambal Goreng Jawa:
- (Untuk digoreng secara berasingan)
- 3 biji kentang (dipotong dadu/hiris kecil)
- 2 biji tauhu (dipotong dadu/hiris kecil)
- 1 keping tempe (dihiris kecil)
- 1 cekak suhun
- ——
- (Untuk dikisar bersama)
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 genggam ikan bilis
- 1 inci halia (resepi asal guna lengkuas)
- ——
- 1 labu bawang besar dihiris nipis
- 1 batang lada merah dihiris
- 1 paket fucuk (dipotong petak kecil dan direndam sehingga lembut)
- 1/4 mangkuk kecil kicap manis
- 1 sudu asam jawa, dibancuh dalam 1/4 mangkuk air bertapis
- 1 sudu garam himalaya
- 1/2-1 cawan air bertapis
- Minyak masak untuk menggoreng
Cara untuk menyiapkan Sambal Goreng Jawa
- Di dalam minyak yang panas, mula-mula gorengkan tempe secara deep fry. Angkat dan toskan. Kemudian, ulang langkah ini untuk menggoreng tauhu dan kentang. (Tips: Jangan goreng terlalu garing, supaya lauk menjadi lembut dan sedap digigit.) Seterusnya, gorengkan suhun dan toskan.
- Kurangkan minyak dari kuali hingga tinggal kira-kira 20 sudu minyak (cukup untuk menumis). Tumiskan bawang besar dan lada yang sudah dihiriskan. Apabila lada hampir garing, masukkan bahan-bahan kisar. Tumis hingga naik bau.
- Masukkan kicap manis. Biarkan mendidih seketika, dan seterusnya masukkan air perahan asam jawa dan garam. Masukkan fucuk dan biarkan kira-kira 30 saat.
- Masukkan bahan-bahan gorengan yang lain, dan dikacau rata. Tambahkan air dan masak sehingga kuah likat. Terpulang kepada citarasa masing-masing samada ingin kuah banyak atau kering. Perasakan, jika perlu, boleh ditambah lagi kicap atau garam. Siap!
Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Sambal Goreng Jawa yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!