Resep 👩‍🍳LAUK PAUK : KENGSOM IKAN MERAH THAILAND Anti Gagal

👩‍🍳LAUK PAUK : KENGSOM IKAN MERAH THAILAND

Lagi mencari inspirasi Resep 👩‍🍳LAUK PAUK : KENGSOM IKAN MERAH THAILAND yang Bikin Ngiler yang unik?, Resep 👩‍🍳LAUK PAUK : KENGSOM IKAN MERAH THAILAND yang Bikin Ngiler memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara memasak Resep 👩‍🍳LAUK PAUK : KENGSOM IKAN MERAH THAILAND yang Sempurna untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal 👩‍🍳LAUK PAUK : KENGSOM IKAN MERAH THAILAND yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari 👩‍🍳LAUK PAUK : KENGSOM IKAN MERAH THAILAND, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan 👩‍🍳LAUK PAUK : KENGSOM IKAN MERAH THAILAND yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan istimewa. Berikutnya merupakan gambar mengenai 👩‍🍳LAUK PAUK : KENGSOM IKAN MERAH THAILAND yang dapat kalian jadikan ide.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat 👩‍🍳LAUK PAUK : KENGSOM IKAN MERAH THAILAND adalah 4 sajian. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan 👩‍🍳LAUK PAUK : KENGSOM IKAN MERAH THAILAND sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa membuat 👩‍🍳LAUK PAUK : KENGSOM IKAN MERAH THAILAND memakai 24 bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Baca Juga

Hai assalamualaikum. Kalau korang rasa nak kelainan untuk berbuka apa kata cuba resepi ni. 😍 Serius..sedap!buat la kat umah mertua korang.. Perghhh..padu terok! Kengsom ni mcm asam pedas, tapi bukan ye. Haha. Asam pedas ada daun kesum kan, ni tak.. Nama je seakan akan (kengsom) tapi tak de kesum.. Dia guna daun limau purut. Ni nama dia kengsom durhaka. Hahah.. Okeh! Ni i ols buat pekat sikit sis,sebab nak bagi ngam dengan nasi.. Ada yang buat cair.. Mcm asam pedas keladi.. Pun boleh.. Tp i ols suka mcmni... Emmmmm dapnye.. #goldenapron2020 # #cooksnap #cookpad #Idacuisine

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan 👩‍🍳LAUK PAUK : KENGSOM IKAN MERAH THAILAND:

  1. 800 g-1kg Ikan merah
  2. 1/2 ikat kangkung
  3. 2 Biji tomato
  4. 1 batang serai
  5. 1 cawan air
  6. 1 1/2 sudu makan gula
  7. 1/2 cawan air asam
  8. Garam+serbuk perasa
  9. 1/2 sudu makan serbuk kunyit
  10. 2 biji limau nipis(perah diambil jus sahaja)
  11. 4 helai daun limau purut
  12. Minyak
  13. bahan blend
  14. 3 biji bawang besar
  15. 3 tangkai cili merah
  16. 15-20 tangkai cili padi (merah+hijau)
  17. 7 tangkai cili kering(direbus dulu dan buang biji)
  18. 1 biji tomato
  19. 1 inci belacan
  20. 2 batang serai (dihiris halus)
  21. 7-9 ulas bawang putih
  22. 1 inci halia
  23. 2 inci kunyit hidup
  24. (Bahan kat atas ni semua BLEND)

Cara untuk menyiapkan 👩‍🍳LAUK PAUK : KENGSOM IKAN MERAH THAILAND

  1. Panaskan minyak, tumis semua bahan blend sampai jiran ttanya tanya, awak masak ape😝
  2. Biarkan agak kering, masukkan air asam dan serai yg dah diketuk dan daun limau purut. Kacau lagi.
  3. Kemudian masukkan air, serbuk kunyit dan jus limau nipis. Nk perah masuk dlm tu terus pn lg best. Ala2 chef gitu... Huhu
  4. Biar didih sekejap, masukkan gula, garam dan serbuk perasa. Kacau supaya sebati rasa dia..
  5. Ok, dah didih kan?? Okayy, jom masukkan ikan comel kita. Masa ni korang jgn ganas sangat kacau tu, kang punah harapan tgok ikan hancur🤣
  6. Ok, ikan dh gebu, masukkan kangkung dan tomato. Kacau2 bg kangkung layu.. Ce rasa tgok.. Mmmmmm... Dap kan..huhu.. Kalau rasa nk msam lg, boleh tmbh air asam.. Sesuaikn rasa.
  7. Tunggu kering sikit tutup api. Jalannn..
  8. 💡NOTE : Sebenarnya kengsom guna nenas. Tp kte tak makan nenas,so gantikan dengan tomato.. Mana suka nenas, gantikan je tomato tu dengN nenas. Ok. Ada yg tnya, ikan apa lg boleh, u ols nak guna ikan apaaa pun boleh, tak de masalah pun.. Ok je. Nak guna ayam pun boleh. Sedap! Resepi ni kena pandai olah dia.. Mesti sis semua akan rasa kelainan tu.. Yg penting, rasa mesti padu.. Chaiyokkk!💃

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan 👩‍🍳LAUK PAUK : KENGSOM IKAN MERAH THAILAND yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.