Bagaimana Membuat Ikan lampam masak tempoyak yang Enak Banget
Sedang mencari ide Bagaimana Membuat Ikan lampam masak tempoyak, Lezat yang unik?, Cara Gampang Membuat Ikan lampam masak tempoyak Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan berbagi panduan cara menghidangkan Resep Ikan lampam masak tempoyak, Sempurna untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Ikan lampam masak tempoyak yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Ikan lampam masak tempoyak, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Ikan lampam masak tempoyak yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan spesial. Next merupakan gambar seputar Ikan lampam masak tempoyak yang dapat kalian jadikan wawasan.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Ikan lampam masak tempoyak yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Ikan lampam masak tempoyak memakai 7 jenis bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
Sejenis ikan sungai.hanya peminat ikan sungai sahaja yg suka.bukan apa,saya cakap macam tu sebab ikan ni banyak sangat tulang dan tulangnya pula bercabang. Suami saya memang peminat tegar ikan sungai,tak heran lah memang dia makan sangat walaupun ikan banyak tulang. Menu kegemaran encik suami...kena pula resepinya sangat simple dan senang
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Ikan lampam masak tempoyak:
- 2 ekor ikan lampam
- 1 inci kunyit hidup
- 3 sudu besar tempoyak
- 10 biji cili padi
- air(utk kuah)
- 5 tangkai daun kesum
- 1 sudu besar garam
Langkah-langkah untuk menyiapkan Ikan lampam masak tempoyak
- Ikan dibuang sisiknya dan dibelah perut.cuci bersih supaya hilang bau hanyir.
- Kisar cili padi,kunyit dan tempoyak dengan sedikit air.masukkan bahan kisar ke dalam periuk yg berisi ikan.tambah air untuk kuah(terpulang sebanyak mana kuah yg kita nak)masukkan garam.letak atas dapur.biarkan kuah mendidih sehingga betul2 masak.
- Biarkan selama dua puluh minih mendidih dengan api yang sederhana.siap dan boleh dihidangkan.
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Ikan lampam masak tempoyak yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang menarik untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!