Bagaimana Menyiapkan Ikan Bawal Masak Lada Hitam yang Lezat Sekali
Anda sedang mencari inspirasi Resep Ikan Bawal Masak Lada Hitam Anti Gagal yang unik?, Resep Ikan Bawal Masak Lada Hitam, Enak Banget memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kalian. para netizen memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan berbagi tutorial cara menyiapkan Bagaimana Membuat Ikan Bawal Masak Lada Hitam yang Bisa Manjain Lidah untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Ikan Bawal Masak Lada Hitam yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Ikan Bawal Masak Lada Hitam, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Ikan Bawal Masak Lada Hitam yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian spesial. Next adalah gambar berkaitan dengan Ikan Bawal Masak Lada Hitam yang dapat Anda jadikan inspirasi.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Ikan Bawal Masak Lada Hitam adalah 2 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Ikan Bawal Masak Lada Hitam yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Ikan Bawal Masak Lada Hitam memakai 19 jenis bahan dan 10 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
Baca Juga
Bila tidak sihat tapi nak juga memasak,menu ini sesuai sangat!.Cukup satu lauk ini sahaja dan sedikit ulam-ulaman,sudah dapat membuka selera makan,siap menambah nasi lagi.Suami pun tak banyak karenah asal dapat makan di rumah,alhamdulillah....
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Ikan Bawal Masak Lada Hitam:
- 1 ekor ikan bawal (500 gram)
- 1/2 camca teh garam gunung Saji (rock salt)
- 1 camca teh serbuk kunyit
- 3 batang lada merah
- 6 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 camca teh lada hitam
- 1 cawan air untuk mengisar
- 1 1/2 cawan air untuk 3 x menumis
- 1 helai daun pandan disimpul
- 3 camca besar sos tomato Saji
- 2 camca besar sos cili Saji
- 2 camca besar kicap lemak manis Adabi
- 1/2 cawan minyak masak Canola
- 1/2 biji bawang besar dihiris bulat
- 1/4 cawan lobak merah diparut (hiasan)
- 2 batang daun sup (hiasan)
- Minyak masak untuk menggoreng ikan
Langkah-langkah untuk membuat Ikan Bawal Masak Lada Hitam
- Siapkan bahan-bahannya: Ikan cuci bersih,lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam gunung.
- Kisar lada merah,bawang merah,bawang putih,lada hitam bersama air hingga halus.Ketepikan.
- Panaskan minyak masak.Goreng ikan hingga 3/4 masak.Angkat dan toskan minyak.
- Panaskan minyak masak dalam kuali non stick,tumis bahan kisar hingga pecah minyak (Tumis bahan hingga kering,masukkan 1/2 cawan air,tumis hingga kering,masukkan 1/2 cawan air balik,ulang hingga 3 x proses yang sama).
- Bila sudah pecah minyak masukkan sos tomato.
- Masukkan sos cili.
- Masukkan kicap lemak manis Adabi.
- Kacau hingga rata.Seimbangkan rasa biar cukup masin,masam dan manisnya.Kepekatan kuah bergantung kepada citarasa.
- Masukkan hirisan bawang besar,balik-balikkan hingga bawang sedikit layu.Tutup api,siap.
- Curahkan sos ke atas ikan.Hiaskan dengan taburan lobak merah yang diparut halus memanjang bersama daun sup.Hidangkan semasa masih panas.
Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Ikan Bawal Masak Lada Hitam yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!