Cara Gampang Menyiapkan Sambal Ikan Bilis vol-au-vent Anti Gagal

Sambal Ikan Bilis vol-au-vent

Anda sedang mencari inspirasi Resep Sambal Ikan Bilis vol-au-vent Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Sambal Ikan Bilis vol-au-vent, Enak memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. orang-orang memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara menyiapkan Bagaimana Membuat Sambal Ikan Bilis vol-au-vent, Enak untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Sambal Ikan Bilis vol-au-vent yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Sambal Ikan Bilis vol-au-vent, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Sambal Ikan Bilis vol-au-vent enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan spesial. Selanjutnya merupakan gambar seputar Sambal Ikan Bilis vol-au-vent yang bisa Anda jadikan ide.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Sambal Ikan Bilis vol-au-vent adalah 3@4hidangan. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Sambal Ikan Bilis vol-au-vent yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Sambal Ikan Bilis vol-au-vent memakai 14 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

Baca Juga

#nutrifest #resipisihat #goldenapron Resepi ini timbul masa saya nak masak nasi lemak harini. Saya fikir tentu sedap makan dengan puff pastry. Ada lebihan puff dalam petibeku, boleh lah saya buat berapa yang dapat. Confirm sedap 😊 . Moh lihat resepi dibawah moh!👇👇👇

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Sambal Ikan Bilis vol-au-vent:

  1. 2 keping besar puff pastry
  2. Sambal ikan bilis
  3. 10 @15biji cili kering(potong, rebus dan kisar)
  4. 3 biji bawang merah*
  5. 2 ulas bawang putih*
  6. 1 inci halia*
  7. 1 sk belacan
  8. 1/2 cawan ikan bilis berkupas
  9. 1 sb asam jawa paste
  10. 1 sb gula (sesuaikan ikot citarasa)
  11. Hiasan
  12. 1/2 cawan ikan bilis berkupas(digoreng)
  13. 1 biji telur (goreng dadar)
  14. 10 gm timun (potong nipis)

Cara untuk membuat Sambal Ikan Bilis vol-au-vent

  1. Ambil 2 keping puff pastri saiz besar. Satu keping tekap untuk buat dasarnya. Satu keping lagi tekap saiz sama kemudian tekap tengah. Bila bakar akan jadi macam bekas.
  2. Sapu atasnya dengan telur kuning. Bakar suhu 160’c selama 25minit. Lebihan puff jangan buang yer. Potong dan bakar sekali. Boleh buat colek sambal😊. *gambar pertama ialah penerap yang saya gunakan.
  3. Untuk hiasan. Ikan bilis digoreng. Telur didadar dan potong nipis timun.
  4. Untuk sambal tumis: kisar bahan yang bertanda * panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau.
  5. Cili kering yang ssudah dikisar masukkan kedalam kuali. Masak hingga terbit minyak. Bila sudah pecah minyak, boleh masukkan asam jawa,belacan dan tumis lagi hingga terbit minyak sekali lagi. Ikan bilis di basuh dan kisar sekejap jangan sampai halus. Masukkan dalam sambal.
  6. TIPS: masukkan satu simpul daun pandan untuk bau sambal yang lebih wangi dan sedap. Sambal yang sudah masak warna nya akan sedikit gelap.
  7. Masukkan sambal yang dah sejuk kedalam bekas puff pastry. Hias ikan bilis, timun dan telur dadar atas ikot kreativiti. Selamat mencuba😊

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Sambal Ikan Bilis vol-au-vent yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.