Bagaimana Menyiapkan Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 yang Bisa Manjain Lidah

Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥

Lagi mencari ide Resep Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 yang Lezat Sekali yang unik?, Resep Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara memasak Langkah Mudah untuk Membuat Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 Anti Gagal untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 yang enak selayaknya mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian spesial. Seterusnya adalah gambar mengenai Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 yang bisa kalian jadikan ide.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 adalah 2 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 diperkirakan sekitar 30 min.

Baca Juga

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 menggunakan 14 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.

Resepi pembuka tahun 2022. Dah lama rasa nya nak kongsi; tapi tak berkesempatan. Memang sedap makan dengan nasi putih dan sambal belacan. Pucuk ubi tu mak bagi dari kampung kat Johor nuu. Selamat mencuba. #1stlauk #MasakApa1st2022

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥:

  1. Untuk Rebusan / Celur
  2. 2 ikat pucuk ubi dibersihkan
  3. 500 ml air
  4. Sedikit garam
  5. Sedikit minyak
  6. Untuk Menumis
  7. 7 biji cili padi hijau
  8. 2 batang serai diketuk
  9. 1 inci kunyit
  10. Sedikit minyak
  11. Garam dan serbuk perisa
  12. 1 keping asam gelugor
  13. 1 biji kelapa parut diperah : santan pekat dan cair
  14. 1 paket ikan kering

Cara untuk membuat Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥

  1. Bersihkan pucuk ubi dan rebus selama 5-10 min atau sehingga empuk yang diidamkan. Angkat dan toskan, ketepikan.
  2. Tumbuk kunyit dan cili padi, ketuk serai.
  3. Ikan kering bersihkan rendam air dan potong ikut saiz kegemaran. Saya guna tulang ikan talang.
  4. Tumis bahan tumbuk dan masukkan serai. Tumis hingga naik bau.
  5. Masukkan santan cair dan masukkan pucuk ubi yang sudah direbus / dicelur tadi.
  6. Biarkan seketika pada api perlahan / sederhana janji tak pecah minyak, masukkan ikan masin dan tuang santan pekat.
  7. Masukkan asam keping dan perasakan. Sedia dihidang. Jom makan 😋

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.