Bagaimana Menyiapkan Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 yang Bisa Manjain Lidah
Lagi mencari ide Resep Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 yang Lezat Sekali yang unik?, Resep Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara memasak Langkah Mudah untuk Membuat Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 Anti Gagal untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 yang enak selayaknya mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian spesial. Seterusnya adalah gambar mengenai Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 yang bisa kalian jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 adalah 2 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 diperkirakan sekitar 30 min.
Baca Juga
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 menggunakan 14 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.
Resepi pembuka tahun 2022. Dah lama rasa nya nak kongsi; tapi tak berkesempatan. Memang sedap makan dengan nasi putih dan sambal belacan. Pucuk ubi tu mak bagi dari kampung kat Johor nuu. Selamat mencuba. #1stlauk #MasakApa1st2022
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥:
- Untuk Rebusan / Celur
- 2 ikat pucuk ubi dibersihkan
- 500 ml air
- Sedikit garam
- Sedikit minyak
- Untuk Menumis
- 7 biji cili padi hijau
- 2 batang serai diketuk
- 1 inci kunyit
- Sedikit minyak
- Garam dan serbuk perisa
- 1 keping asam gelugor
- 1 biji kelapa parut diperah : santan pekat dan cair
- 1 paket ikan kering
Cara untuk membuat Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥
- Bersihkan pucuk ubi dan rebus selama 5-10 min atau sehingga empuk yang diidamkan. Angkat dan toskan, ketepikan.
- Tumbuk kunyit dan cili padi, ketuk serai.
- Ikan kering bersihkan rendam air dan potong ikut saiz kegemaran. Saya guna tulang ikan talang.
- Tumis bahan tumbuk dan masukkan serai. Tumis hingga naik bau.
- Masukkan santan cair dan masukkan pucuk ubi yang sudah direbus / dicelur tadi.
- Biarkan seketika pada api perlahan / sederhana janji tak pecah minyak, masukkan ikan masin dan tuang santan pekat.
- Masukkan asam keping dan perasakan. Sedia dihidang. Jom makan 😋
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Pucuk Ubi Masak Lemak Ikan Masin ☘️🐠🥥 yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!