Langkah Mudah untuk Menyiapkan Cencaru Masak Kicap, Lezat
Lagi mencari ide Resep Cencaru Masak Kicap yang Sempurna yang unik?, Resep Cencaru Masak Kicap yang Bikin Ngiler memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan sharing tutorial cara menyiapkan Bagaimana Menyiapkan Cencaru Masak Kicap Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Cencaru Masak Kicap yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Cencaru Masak Kicap, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Cencaru Masak Kicap enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian spesial. Seterusnya adalah gambar seputar Cencaru Masak Kicap yang bisa kamu jadikan wawasan.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Cencaru Masak Kicap adalah 2orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Cencaru Masak Kicap diperkirakan sekitar 45minit.
Baca Juga
Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Cencaru Masak Kicap sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat membuat Cencaru Masak Kicap menggunakan 16 bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
163/2021/RoadTo1k/848 Ikan cencaru ni buat masak kicap sesuai juga dek kerna isinya yang tebal. Biasanya kita buat bakar. Ni tukar selera buat masak kicap pun sodap 😋
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Cencaru Masak Kicap:
- 1 ekor ikan cencaru (dipotong dua)
- 1 sudu besar garam
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 2 ulas bawang merah (dihiris nipis)
- 3 ulas bawang putih (dihiris nipis)
- 1 inci halia (dihiris nipis)
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 4 sudu besar kicap masin
- 6 sudu besar kicap lemak manis
- 2 sudu besar sos cili
- 1 biji tomato (dipotong 4)
- 1 biji bawang besar (dipotong bulat)
- 1 biji cili merah (dihiris tebal)
- 1/2 sudu teh serbuk cukup rasa
- 1/2 cawan air (untuk sedikit kuah)
Langkah-langkah untuk membuat Cencaru Masak Kicap
- Ikan cencaru digaul dengan garam dan serbuk kunyit. Digoreng sehingga separuh masak.
- Tumis bawang merah, bawang putih, halia, jintan manis dan jintan putih sehingga naik bau.
- Masukkan kicap masin, kicap lemak manis, air dan sos cili. Didihkan seketika.
- Masukkan ikan cencaru goreng, bawang besar, cili merah dan tomato. Perasakan dengan serbuk cukup rasa. Masak seketika. Tutup api.
- Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba 😋
Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Cencaru Masak Kicap yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi dalam berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!