Bagaimana Membuat Kari ikan siakap ala mamak yang Bisa Manjain Lidah
Sedang mencari ide Resep Kari ikan siakap ala mamak, Sempurna yang unik?, Resep Kari ikan siakap ala mamak Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan sharing panduan cara menyiapkan Cara Gampang Menyiapkan Kari ikan siakap ala mamak, Enak untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Kari ikan siakap ala mamak yang enak harusnya sih memiliki aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Kari ikan siakap ala mamak, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Kari ikan siakap ala mamak yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan istimewa. Seterusnya merupakan gambar berkaitan dengan Kari ikan siakap ala mamak yang dapat kalian jadikan contoh.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Kari ikan siakap ala mamak yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Kari ikan siakap ala mamak memakai 16 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
Kedua ibubapa asalnya belah utara. Mak penang. Unsur2 mamak tu sangar kuat dalam masakan lebih2 lagi kari. Saya sangat meminati kari ala2.mnasak sebab rasanya yang enak tidak bersantan. Sesuai untuk dimnakan dengan nasi, cicah roti dan sebagainya.
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Kari ikan siakap ala mamak:
- Seekor ikan siakap potong 4 ketul
- 3 sudu besar cili giling
- 2 sudu besar serbuk kari ikan(saya guna babas)
- 2 sudu besar serbuk kari daging(saya guna babas
- Sebiji bawang besar(merah)
- 4 ulas bawang putih
- 1 sudu teh biji sawi
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 .sudu teh halba
- Minyak
- 2 biji Tomato
- 5-6 biji bendi
- Asam jawa 2 sudu besar digaul bersamna satu cawan air
- Garam
- Gula
- Daun kari
Cara membuat Kari ikan siakap ala mamak
- Panas kan 5 sudu besar minyak dalam.periuk.
- Tumiskan setangkai daun kari sampai naik bau Masukkan bawang besar, bawang putih yang dihiris. Masukkan biji sawi, jintan dan halba. Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan cili giling. Bancuh campuran serbuk kgari bersama sedikit air. Masukkan bersama ke dalam.periuk dan masak sehingga terbit minyak. Lebihkan minyak jika agak kering. Minyak yang banyak dan cukup, bukan sahaja nampak cantik tapi rasanya pun lebih sedap. Masak agak sedikit lama sehingga pecah minyak dan kari nya garing.
- Setelah Pecah minyak, mssukkan perahan air asam jawa. Kari ini hanura asam jawa semata2. Tiada santan. Jika mahu letakkan sedikit sahaja. Masak sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan ikan, tomato dan bendi. Masak sebentar. Agak2 tomato sudah lembut sedikit. Padam api dan boleh dihidangkan bersama nasi panas.
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Kari ikan siakap ala mamak yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!