Resep Gulai Ikan Siakap Merah Versi Terengganu, Lezat

Gulai Ikan Siakap Merah Versi Terengganu

Anda sedang mencari ide Resep Gulai Ikan Siakap Merah Versi Terengganu Anti Gagal yang unik?, Resep Gulai Ikan Siakap Merah Versi Terengganu Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan membagikan tutorial cara membuat Resep Gulai Ikan Siakap Merah Versi Terengganu, Bisa Manjain Lidah untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Gulai Ikan Siakap Merah Versi Terengganu yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Gulai Ikan Siakap Merah Versi Terengganu, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan Gulai Ikan Siakap Merah Versi Terengganu enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian istimewa. Next merupakan gambar tentang Gulai Ikan Siakap Merah Versi Terengganu yang bisa kamu jadikan contoh.

Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Gulai Ikan Siakap Merah Versi Terengganu sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Gulai Ikan Siakap Merah Versi Terengganu memakai 15 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

#goldenapron2020 Suami dapat ikan lagi hasil daripada memancing tempoh hari..suka & puas hati la dia sebab teringin sgt nak dapat ikan siakap merah @ ikan kaci..jadi suami minta saya masakkan gulai kuning versi Terengganu ni..letak kepala ikan saja & buat pekat2 katanya..Gulai ni lain daripada gulai lain sebab saya menggunakan rempah2 yg berasal daripada Terengganu..iaitu Rempah Gulai Cap Bunga Rose & Rempah Masak Cap Bunga Rose..ia menyedapkan lagi gulai kita..kalau balik Terengganu mak saya mesti beri kpd saya beberapa paket besar utk di buat stok kat rumah..al-maklum la..kat tempat lain susah nak dapat rempah2 ni..

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Gulai Ikan Siakap Merah Versi Terengganu:

  1. 🐟 1 ketul kepala ikan siakap merah/kaci
  2. 🐟 4 biji bawang merah*
  3. 🐟 3 ulas bawang putih*
  4. 🐟 1 inci halia*
  5. 🐟 1 inci lengkuas*
  6. 🐟 1 inci kunyit*
  7. (bahan2 bertanda * di tumbuk bersama hingga halus)
  8. 🐟 1 sudu besar cili kering blend
  9. 🐟 1 sudu besar Rempah Gulai Cap Bunga Rose
  10. 🐟 1 sudu teh Rempah Masak Cap Bunga Rose
  11. 🐟 4 cawan santan sederhana pekat
  12. 🐟 1/2 sudu teh pes asam jawa
  13. 🐟 1 sudu teh garam @ secukup rasa
  14. 🐟 1 sudu besar gula @ secukup rasa
  15. 🐟 1 biji timun - di potong kecil

Cara untuk menyiapkan Gulai Ikan Siakap Merah Versi Terengganu

  1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas & kunyit hingga halus
  2. Kemudian, campur dgn cili kering blend, rempah gulai & rempah masak. Kacau rata
  3. Ini rempah2 yg saya guna ye..biasanya terdapat di Terengganu saja..tapi boleh jgk dapatkan di Shopee
  4. Panaskan santan. Campur dgn bahan2 tumbuk, cili kering & rempah2 yg di kacau bersama tadi. Masukkan pes asam jawa sekali. Kacau sentiasa supaya santan tidak pecah
  5. Setelah mendidih, masukkan ikan, garam & gula. Kacau lagi
  6. Akhir sekali, masukkan timun. Kacau sekejap saja, timun jangan terlalu lembut. Tutup api & hidangkan

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Gulai Ikan Siakap Merah Versi Terengganu yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.