Bagaimana Membuat Daging Masak Merah Anti Gagal

Daging Masak Merah

Sedang mencari ide Resep Daging Masak Merah, Menggugah Selera yang unik?, Resep Daging Masak Merah, Bikin Ngiler memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara menghidangkan Langkah Mudah untuk Membuat Daging Masak Merah, Bikin Ngiler untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Daging Masak Merah yang enak selayaknya mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Daging Masak Merah, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Daging Masak Merah yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan istimewa. Seterusnya merupakan gambar berkaitan dengan Daging Masak Merah yang dapat kalian jadikan wawasan.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Daging Masak Merah adalah 3 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Daging Masak Merah sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat membuat Daging Masak Merah menggunakan 12 jenis bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

Baca Juga

#goldenapron2020 #week3 Resepi ni saya belajar dari kawan pejabat lama dulu. Pembantu rumah dia orang selatan Thailand memang pandai masak masakan orang Siam. Selain daripada daging lembu, lidah lembu memang sedap. Lidah lembu biasanya kami guna bila ramai berkumpul. Biasanya saya simpan bawang dan cili kisar sebagai stok untuk seminggu. Senang bila nak guna. Nak tahan lama saya kisar dengan minyak masak bukannya air.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Daging Masak Merah:

  1. 250 gm daging lembu
  2. 2 ulas bawang putih
  3. 1/2 labu bawang Holand
  4. 1 biji tomato dikerat 4
  5. 1 inci halia
  6. 1/2 kiub pati ayam
  7. 2 tbs bawang besar kisar
  8. 1 tbs cili kisar
  9. 1 tbs sos tomato
  10. 1 tbs sos tiram
  11. 1 tsp sos ikan
  12. Garam & gula

Langkah-langkah untuk membuat Daging Masak Merah

  1. Potong besar daging dan rebus dengan halia, 2 ulas bawang putih dan lada hitam. Masukkan pewarna merah. Bila daging dah empuk. Biarkan sejuk, hiris nipis2. Goreng kering menggunakan sedikit minyak.
  2. Mayang bawang putih dan halia. Potong kasar bawang Holland.
  3. Tumis bawang putih, halia, bawang kisar dan cili kisar. Bila dah naik wangi masuk kiub pati, sos ikan, sos tomato dan sos tiram. Masukkan daging. Biar seketika, baru masukkan gula dan garam. Akhir sekali masukkan bawang Holand dan buah tomato.

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Daging Masak Merah yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.